Едва ли има човек, който да не е чувал за изисканата и елегантна модна къща Шанел (Chanel).

Първите парфюми на ненадминатата къща са представени преди 85 години и веднага стават образец и класически стил, както и дрехите Chanel. Основател на търговската марка е неподражаемата и неповторима Коко Шанел (Coco Chanel), нейното истинско име е Габриел Шанел. Габриел е родена в бедно семейство през 1883 г. във Франция. От 12 годишно момичето е възпитавано в приют на католически манастир, тъй като остава сирак. В приюта малката Габриел се научава да шие отлично и след напускането му започва да се изхранва с това. В свободното си време Габриел пее в ресторант и там получава прозвището Коко, което след това става нейно име.

Коко Шанел

През целия си живот Коко наблюдава облеклото на момичетата от висшето общество и желае да въведе нещо ново, по-просто, елегантно и удобно, за да може жената да се чувства също толкова леко и естествено, като мъжете. През 1912 г. Коко отваря първия си бутик за дрехи с помощта на свой приятел. Със своите идеи Коко вдъхва нов живот в света на модата, тя въвежда във висшето общество късите прически, дамските костюми с панталон и, разбира се, малката черна рокля, която трябва да има всяка жена.

Първите парфюми Chanel са създадени през 1922 г. и правят силно впечатление на всички. През 1926 г. се появява и първата козметика от марката. През тези години са популярни флоралните аромати, които Коко не харесва. Тя не харесва също и когато жените използват ежедневно парфюми в прекалено големи количества, тъй като тогава ароматите са твърде нетрайни. По това време изобретяват синтетичния мускус, който се използва като фиксатор на аромата, а също и летливи алдехиди. Но не всички могат да работят с тези нови продукти, а само професионалистите. Парфюмеристът Ернест Бо (Ernest Beaux) започва да работи за Chanel. Благодарение на него се появяват първите парфюми на търговска къща Chanel, които получават името Chanel №5. Този аромат се превръща в символ на търговската къща. Правоъгълният флакон е изпълнен в сдържан, строг стил, без декоративни елементи. По това време тази форма е типична за мъжките парфюми. Нотките в аромата е трудно да се отделят една от друга и дори опитните парфюмеристи не успяват да определят точно основните компоненти на аромата.

Мерилин Монро - новото лице на парфюма Chanel №5

След пускането на Chanel №5, търговска къща създава много нови, непредвидими, оригинални и популярни аромати. В момента популярността на търговска къща също е на висота. Особено известни и обичани са ароматите Allure Sensuelle, Chance, Allure, Egoist, Coco, Antaeus, Cristalle, Gardenia, №22, №19 и много други.

Коко Шанел умира на 10 януари 1971 г. на 87 години, но славата на нейните творения и приносът й в света на модата ще живеят вечно.