След изисканите френски и американски парфюми, японските дизайнери започнаха да създават истински шедьоври, които по своята известност в момента не отстъпват и на най-известните марки. Търсенето и красотата на японските парфюми не се дължи на скъпите, изискани флакони и богатите наситени тонове, а на естествеността и сдържаността на композициите, а така също и на оригиналността на културата, примамваща със своята недоизказаност и мистерия.

За света японските парфюми са характерни, естествени, спокойни композиции, най-вече океански, леки цветни, „зелени“ и озонови. В Япония не е прието да се използват алдехидни, пикантни, източни аромати. В редки случаи тук могат да се срещнат аромати с дървесни нотки, но дори и те ще бъдат много тънки и леко доловими.

В японската парфюмерия съществуват няколко марки парфюми, които са известни в цял свят със своите шедьоври. Най-известните марки са Йоджи Ямамото (Yohji Yamamoto), Кензо (Kenzo), Исей Мияке (Issey Miyake). Тези марки японски парфюми със всеки ден набират все повече фенове. За „японските парфюми“ трябва да се говори много внимателно, защото достатъчно отдавна парфюмите се създават от американски и европейски парфюмеристи, а японските дизайнери живеят в елитни райони на САЩ, Италия и Франция. Въпреки това, японските аромати се получават мистични, като всъщност отразяват културата на този интересен народ.

И мъжете и жените обичат японските парфюми, защото те са тайнствени, леки, необичайно тънки, ненатрапчиви и уникални.