Givaudan

Името Givaudan е непознато на повечето от тези, които купуват парфюми. В същото време, около 30% от съвременните парфюми са създадени в тази компанията. Dior, Calvin Klein, Gucci, Marc Jacobs, Nina Ricci, Tom Ford – това са само част от марките, които са поръчвали своите парфюми в „Живодан” (Givaudan SA). Служителите на тази компания се занимават със създаването на формули и смесване на аромати. По същия начин работят и нейните основните конкуренти – IFF и Firmenich.

Givaudan стабилно се нарежда сред трите най-големи производители на парфюми. Като правило, по резултати за годината компанията е на първо място.

Седалището се намира в швейцарския град Верние (Vernier) близо до Женева, но нейните клонове обхващат почти петдесет държави. Компанията е основана през 1895 г. от Леон и Ксавие Живодан, а историята на някои подразделения датира от 1796 г. Основните дейности са само две:

  • създаване на аромати за хранително-вкусовата промишленост;
  • разработка и производство на парфюмните композиции за парфюми, козметика и битова химия.

Така, че и ароматите за модните дизайнери, и уханията за праховете за пране, и дори ароматите за сладкарските изделия и колбасите се създават от експертите от Givaudan. Те често са наричани „флейвористи” (от английски език думата flavor, означаваща аромат). Освен това служителите са заети с иновативни интегрирани системи за хранително-вкусовата промишленост (напр. намалено съдържание на захар и сол в храните).

Известни парфюми и аромати Givaudan

Обикновено формулите и парфюмните композиции се предават на клиентите при условията на строга конфиденциалност. Ето защо, ние често дори не знаем компанията производител. Например, на официалния сайт на Givaudan няма пълна информация за клиентите и реализираните проекти. Въпреки това, много производители предпочитат да разкриват такава информация. В края на краищата, ако в анотацията към нов аромат е казано, че той е създаден от парфюмерите на Givaudan, това предполага високи стандарти на качество. Тук са само някои майстори:

  • Калис Бекер (Calice Becker) – автор на J’adore от Dior и Lola на Marc Jacobs (тези два аромата тя получава най-високото отличие FIFI), целия набор от парфюми By Kilian, Tommy Hilfiger – Tommy Girl, Vera Wang – Rock Princess и т.н.
  • Каролайн Сабас (Caroline Sabas) – създателят на Midnight Fantasy на Бритни Спиърс, Rihanna – Reb’l Fleur и Rebelle, както и мъжкият бестселър Unforgivable на Sean John.
  • Ян Васние (Yann Vasnier) – разработил формулата на 5th Avenue Style от Elizabeth Arden, Donna Karan – Gold, Marc Jacobs – Bang Bang и Tom Ford – Santal Blush.

Как се става служител на Givaudan?

Фирмата е със седалище в Швейцария, но тя има офиси в 46 страни. За тези, които искат да се присъединят към редиците на служителите, има анкети на официалния сайт.

Компанията се интересува от специалисти в повече от дузина направления: освен създатели на парфюми и хранителни аромати, тя търси и финансисти, адвокати, търговци, мениджъри по покупки и продажби, изследователи и IT служители.

От 1946 г. работи училището за парфюмерия Givaudan Perfumery School. Ежегодно, ръководството получава стотици заявления, а местата са само няколко. Затова ако все пак ви се удаде да заемете едно от тях, наградата ще бъде обещаваща кариера.