Всички са запознати със стила „унисекс”. Привържениците на този стил са лесно разпознаваеми по външния им вид, по дрехите, прическите, грима и парфюма. Главната особеност на всички неща от този стил е пълната липса на полови белези, няма детайли, които да показват пола на човек.

Парфюмите „унисекс” се характеризират с тяхната лекота и ненатрапчивост (повечето от тях са с цитрусови или озонови, понякога тревни, морски аромати). Ароматът унисекс е различен с това, че мъжа и жената в двойката може да си купят един парфюм и двамата да използват един и същ аромат, като по този начин ще имат допълнителни подробности, които ги обединяват. Недостатъкът на парфюмите унисекс е, че придават по-малко индивидуалност, отколкото традиционните женски и мъжки аромати – на практика понеже такива аромати може да използват от мъже в тях не се използват всички различни нотки на парфюмите за жени, няма и класическите нотки на мъжките парфюми, за да могат успешно да ги използват и жени. Именно поради това унисекс ароматите са много подобни по между си. Друг минус – това е тяхната прекомерна свежест и лекота, затова този стил парфюми не се използва като зимни или вечерни.

Каква е основната разлика между парфюмите унисекс и тези за мъже и жени?

Основните нотки на женската парфюмерия най-често са флоралните аромати, а на мъжките – дървесните. Особеността на ароматите унисекс е, че им липсва основна тема, половите акценти са изместени, така че е невъзможно да се разбере доколко този аромат е за мъже или жени. Тази безполовост лишава аромата от характер, но в същото време придава особен чар, мистерия – именно това много се харесва на парфюмите унисекс.

Основните потребители на тези парфюми са младите хора – момчета и момичета на възраст, в която техния начин на живот не зависи от пола, или поне са много сходни. От друга страна, унисекс ароматите се търсят от представителите на бохемите, тъй като те им позволява да се различават от другите. Пионер в парфюмерията стил „унисекс” е Калвин Клайн, създал нови дрехи, предназначени за стройни тийнейджъри от двата пола. През 1994 г. за първи път той пуска и унисекс аромат – CK One. Той е лек, свеж, неагресивен, уместен както за началото на деня, така и за дискотека. Основата на аромата е лимон, умело допълнена от леките нюанси на ананас, папая, жасмин и бергамот.

Италианският дизайнер Джанфранко Фере създава през 1995 г. ароматът Gieffeffe, в основата на който са цитрусовите нотки, но към лимона е добавен сладък портокал, поради което целият букет се е получил по-скоро цветен. Сред другите популярни „унисекс” аромати могат да бъдат разграничени Dalimix от Салвадор Дали, тънкостта, на който идва от аромата на динена кора, Acqua di Gio от Джорджо Армани, напомнящ на лек морски бриз, както и „чаените” Black и Green Tea от Bvlgari. Не разполагат с ясни полови различия и творенията на италианската компания Benetton, Hot и Cold. Дори Калвин Клайн се опитва да възпроизведе своя успех, пускайки през 1996 г. CK Be, но този път залага на дървесно-източните оттенъци на сандалово дърво, тонка и магнолия.

Парфюмите унисекс не могат без марката Comme Des Garsons. Това е единствената марка парфюм, която е специализирана в унисекс ароматите. Компанията е основана през 1973 г. от родената в Токио Рей Кавакубо. Първоначално компанията се занимава само с моден дизайн. През 1980 г. Рей се премества в Париж, а две години по-късно става член на парижкия синдикат Прет-а-порте (pret-a-porter). Фирмата Comme des Garcons е специализирана в „антимодата”: деструктивни модели с преувеличени широки рамене, двойни яки, джобове разположени наобратно и дупки на най-неочаквани места.

Ароматите от Кавакубо са ултрамодерни. В тях няма и намек за нотка на роза, сандалово дърво и кехлибар. Те благоухаят на фотографски разтворител, току-що подострен молив или мастило. И в съзнанието на човека от третото хилядолетие се пораждат не по-малко топли чувства, отколкото са пробуждали в неговите предци всякакви природни дадености.

Но ние не трябва да забравяме, че на нашата кожа всеки аромат се разкрива по различен начини. Ето защо не е изненадващо, ако парфюмът „унисекс” върху вашата кожата прояви някои признаци на мъжки или женски аромат.