Изглежда, че няма нищо по-лесно от това да изберем цвета на червилото – има модни тенденции, има магазини за козметика. И ние купуваме това, което е на мода, а резултата е лош.

Според стилистите цветът на червилото, трябва да се избира не по-малко внимателно от дрехите. На избора на червило оказват влияние особеностите на външния вид, цвета на кожата, косата и дори зъбите.

Цветът на червилото и цвета на кожата

Важна роля при избора на цвета на червилото играе цвета на кожата и косата. Ако имате бяла кожа, то ще ви подхождат студени цветове, т.е. те трябва да имат синкав оттенък. Това е палитрата от розово до лилаво. Ако лицето ви има топъл цвят – зехтинова, бежова или тъмна кожа, подходящи са всички топли цветове, в тях трябва да преобладава жълт или оранжев пигмент. Това са праскова, теракота, с цвят на млечен шоколад, морковен и т.н.

Цветът на червилото и цвета на косата

Цветът на червилото трябва да подхожда на цвета на косата

Що се отнася до цвета на косата, тук аритметиката е лесна. Колкото е по-тъмна е косата (от светло кафява до синьо-черна), полкова по-сочно и по-ярко трябва да бъде вашето червило. Дамите с руса коса (от светло кафява до пепелно руса), трябва да имат предвид, че всеки тон на червилото ще изглежда по устните още по-ярко, отколкото в опаковката. Ето защо, за светлите коси е добре да се избират по-спокойни и нежни цветове. Що се отнася до цвета, на руси дами пасва червило с цвят на ягода и лилави цветя, и с оттенък на капучино. Собствениците на златиста коса ще изглеждат чудесно в меките прасковени и коралови нюанси. Червенокосите жени спокойно могат да използват червило с цвят на канела и теракотени нюанси, които са подходящи и за дами с тъмна кожа и руса коса.

Цветът на червилото и размера на устните

Размерът на устните влияе при избора на цвета на червилото

Изборът на цвета на червилото трябва да се основава на характеристиките на външния вид. Големите устни ще се „облагородят” от червило с успокояващи естествени тонове, като например различни нюанси на бронз, лилави или кафяви нюанси. Визуално увеличаване на тънки устни може да се постигне с помощта на светло червило, което създава гланцов блясък върху устните – сатен и перлено червило, а също и с гланц за устни.

Цветът на червило и цвета на зъбите

Яркото червило привлича вниманието върху цвета на зъбите

При избора на цвета на червилото трябва да се вземе под внимание и на цвета на зъбите. Морковените, теракотени и коралови цветове подчертават пожълтелия емайл. Дами, които имат тъмни зъби, не трябва да се увличат по топли оранжеви нюанси на червилото, това допълнително подчертава тази подробност, така че е по-добре да изберат студени цветове. Необходимо е също така да се помисли, че ярките цветове на червила привличат вниманието към зъбите, затова, ако имате някакви проблеми със зъбите (например, неравности и изкривявания), е по-добре да предпочитате спокойната цветова гама.