Тиери Мюглер – пътят към върха

0
500
Тиери Мюглер

Тиери Мюглер е роден през 1948 г. във Франция, в Страсбург. Още в ранна възраст започва се интересува от мода и започва да шие костюми за своите приятели и познати. Тиери Мюглер също се интересува от балет и участва в групата „Opera du Rhin”. През 1962 г., Тиери започва да посещава училище за декоративни изкуства в родния си град Страсбург. Учи там до 1964 г., и същевременно се занимава с танци.

Когато навършва 19 години, се премества в Париж. Там постъпва в училището „Ecole Arts Decoratifs” в курса по дизайн. От 1968 г. работи като аранжор на витрини в Gudule. Освен това работи с различни дизайнери от други страни. През 1971 г. представя първата си колекция, която се нарича „Café De Paris”. В тази колекция, Тиери Мюглер възражда забравения по това време силует от петдесетте. Една година по-късно започва да работи в известната компания Moonlighting, за която създава модна линия в категорията Pret-a-Porter.

През 1973 г., заедно с Ален Кардеук Тиери започва да работи под своя собствена марка. През 1976 г. представя прекрасната колекция обувки „Atric Gold”. Колекциите през следващите няколко години се характеризират с авангарден подход. През 1979 г. започва да работи по мъжка линия облекло.

През 1985 г., дизайнерът създава костюми за популярната група Emilie Jolie. Една година след това идва новата колекция Gouvernante. Тази колекция се отличава с обувките с високи платформи. През 1987 г. представя мъжка колекция, в която основният акцент е върху плътно прилепналите кожени сака. Година по-късно Тиери Мюглер издава собствена книга „Thierry Mugler Photograph”.

През 1989 г. дизайнерът работи по стила на „Човекът от новото поколение”, нова ера – нов стил. В това време създава дамска колекция, което се характеризира с обувки с необичайно заострени носове и дълги, ярко зелени рокли от ликра. Вдъхновение за следващата колекция стават автомобилите. И се случва така, че повечето части на създадените модели напомнят за части на кола, особено често дизайнерът обича да използва формата на броните и фаровете.

През 1990 г., колекциите на Тиери Мюглер са създадени под влияние на картини на известни художници. През 1997 г. за първи път създава колекция за жени клас Висша мода (Haute couture). В тази колекция се демонстрират необичайни корсети, които са създадени под формата на плочи от насекоми. Както лесно може да се забележи, Тиери се вдъхновява от всичко, което го заобикаля, понякога това са обичайните неща. През 1997 г., Тиери издава първия си парфюм „A-men”.

На следващата година, през 1998 г., дизайнерът показва новата си колекция. Тя е направена с помощта на интернет. В същото време излиза втората му книга, под името „Fashion Fetish Fantasy”. През 2003 г., Тиери започва да работи с Цирк дю Солей (Cirque du Soleil) и създава за тях изображения за постановката на необичайно шоу в Ню Йорк.

Стилът на Тиери Мюглер е лесно се идентифицира по ярките наситени цветове в мъжките колекции и нехарактерният за жените строг стил в дамските колекции. Повече от всичко Тиери обича да създава шедьоври от кожа, лен, винил, памук. Неговите парфюмни колекции също постоянно се обновяват и радват със своя особен стил, ярки акценти и живо настроение.