Shiseido White Rose Natural – японски парфюми

Чудех се дали трябва да представям парфюма Shiseido White Rose Natural, тъй като е скъп и се продава само в Япония. За някои, това може да бъде мъчителна комбинация, а за други (по-голямата част от нас) – крайна неудовлетвореност. Ако обичате роза или имате силен интерес към японските парфюми, ще е трудно да устоите на White Rose. Като се има предвид японския вкус към парфюмите, това е нещо като пъзел – роза, която не мирише като свежите рози, които са благодат за регионалните бестселъри. White Rose Natural комбинира дързостта на американската парфюмерия с изискаността на френската, но крайният резултат е, че мирише удивително японски, дори ако това не следва установените тенденции.

Преди пет години Шисейдо отпразнува своя 140-ти юбилей. Знаете ли, че компанията е основана от бившият главен фармацевт на Имперския флот Фукухара Аринобу (Fukuhara Arinobu), когато е бил само на 23 години? Или че се смята, че Shiseido са въвели сладоледа в Япония? White Rose не може да бъде очакваният японски парфюм, но все пак, Shiseido не винаги играят по правилата.

За да намерите White Rose в бутик на Shiseido, трябва да преминете през щандовете с грим, коридорите с грижа за кожата и редиците подредени флакони на Serge Luten. Сгушени в дъното са рафтовете с флакони в ретро стил на класическата колекция на Shiseido – Zen, Koto, Saso, Suzuro, Inoui и White Rose. За първи път White Rose е пуснат в продажба през 1954 г. и в последствие е преиздаден през 1976 година.

Въпреки цялата си изисканост, White Rose не е нежен и скъпоценен аромат. Обсипва ви с меки розови листенца в момента, в който отворите флакона. Когато буйната тропическа нотка на иланг иланг се издигне до върха, не сте съвсем сигурни дали миришете роза или жасмин. Това е интересно взаимодействие между свежо и страстно, хладно и топло. Шлейфът е прикрит – чист слой от мускус, придържащ се към белите венчелистчета, карайки ги да останат там за дълго.

Парфюмът White Rose може да не си струва една обиколка на половината свят само заради самия красив типичен тон на роза. Вместо това бих препоръчала Serge Lutens Sa Majeste la Rose, който принадлежи на Shiseido (чрез своите асоциации със Serge Lutens). От друга страна, ако сте заинтригувани от японската парфюмерия или обичате влажни рози като Creed Fleur de The Rose Bulgare, тази искряща роза е абсолютна чаровница. Също така си струва да опитате Saso (1988), тъмен и наситен шипър, който може да се счита за застрашен вид и Suzuro (1976), парфюм толкова зелен, че ти се струва сюрреалистичен.