Как правилно да употребявате парфюм?

Първият шипров парфюм е създаден от видния френски парфюмерист Франсоа Коти (Francois Coty) през 1917. Шипър (Chypre) е френското име на остров Кипър, където според легендата е родена богинята на любовта Венера. Именно там вирее вид мъх или лишей, миризмата на който е предопределена да се превърне в един от основните компоненти на цяло едно парфюмно семейство. Освен това парфюма Chypre включва нежни цветя (рози, жасмин), пресни цитруси (лимон, бергамот) и медено-пикантното масло пачули. Резултатът е изненадваща контрастна комбинация от чувственост и свежест, която подхожда на смели еманципирани дами.

Естествено, Коти веднага намира много последователи и днес шипровите аромати са една от основните групи парфюми. Ние се спираме върху класификацията на Френския парфюмериен комитет (Le Comite Francais du Parfum). Според тази класификация, в многочислената група шипрови аромати са обособени седем подгрупи.

Първата подгрупа включва „чисти шипрови“ аромати и затова е най-малката. Освен споменатия Chypre от Коти, тя включва мъжкия парфюм Pour Monsieur от Chanel, появил се през 1955 година.

Шипровият акорд веднага е използван от парфюмеристите на известната компания Guerlain. Те бързо съобразяват, че на фона на мъх и цитруси страхотно ще се впишат плодове и създават шипрово-прасковения аромат Mitsouko, бележейки началото на втората подгрупа шипрови аромати. Покрай такива легенди като Femme на Rochas, Y на Yves Saint Laurent, Diorama&Diorella на Dior, Cristalle на Chanel, в този смисъл са решени и Deci Dela на Nina Ricci, V.E. на Versace, Yvresse (друго име – Champagne) на Yves Saint Laurent, Fendi на Fendi. От съвременните аромати за мъже от този подтип са Davidoff Cool Water Deep и Ted Lapidus Creation, от дамските – Chanel Coco Mademoiselle.

Неизменен успех съпътства и шипровите парфюми от алдехидно-цветната подгрупа. Обикновено това са празнични, пищни, слънчеви аромати. Целият букет на аромата е представен от Knowing на Estee Lauder: роза, тубероза, мимоза, жасмин, момина сълза и ирис. Друг пример е популярния аромат Paloma Picasso, както и елегантния парфюм Diva на Ungaro. Трябва също да отбележим и Yohji Essential на Yohji Yamamoto, в който шипър базата е украсена с нежни цветя като лайка, липов цвят, бяла роза, карамфил, ирис. Сред новосъздадените мъжки парфюми е Spirit Antonio Banderas.

Четвъртата подгрупа са шипрово-кожените аромати. Тук ще намерите много успешни пстфюми за жени – Cabochard на Gres, Zen на Shiseido, Miss Balmain на Balmain, и разбира се, Parfum de Peau (аромат на кожа), създаден от френския дизайнер Claude Montana. Тази линия се харесва и на мъжете – за тях са създадени Van Cleef&Arpels Homme от Van Cleef&Arpels, Iquitos от Alain Delon, Antaeus pour Homme от Chanel. Модерен дамски аромат от този тип е Trussardi Skin, мъжкият – Versace Dreamer, Spirit Antonio Banderas и Ted Lapidus Creation.

В подгрупата на шипровите парфюми триумфират ароматите за силния пол: тук са и Phileas на Nina Ricci, и Sander for Man на Jil Sander, и New West на Aramis. Един от най-добрите несъмнено е парфюма Coriolan, създаден от парфюмеристите на Guerlain през 1998 година. Той носи името на известния древноримски пълководец Кориолан, с фини нотки на сандалово дърво, кориандър и бергамот и е предназначен за силни и благородни мъже – герои на нашето време. На съвременния пазар този тип е представен от мъжките BLV Pour Homme от Bvlgari и дамския Intuition от Estee Lauder.

Шестата подгрупа – това са много свежи, шипрово-зелени ухания. Тук се срещат дамския (Miss Dior от Dior, Givenchy III от Givenchy, Sophia от Coty), както и мъжките Gres Pour Homme от Gres, Polo от Ralph Laurent, Chevignon for Man на Chevignon. От съвременните парфюми тук са Greenergy от Givenchy, Chevignon CHE.

И накрая в последната подгрупа са шипрово-флоралните аромати. Странното е, че повечето от тях са мъжки: Chromatics от Estee Lauder, Heritage на Guerlain, Escada for man от Escada. От дамските парфюми особено успешни са Donna Trussardi от Trussardi – благодарение на балансираността на цветните (зюмбюл, иланг- иланг, роза, момина сълза, жасмин, ирис), животинските (мускус, амбра) и пикантните (кориандър, джинджифил) компоненти, се получава много еротичен и в същото време сдържано-чист аромат. На съвременния пазар на този тип е представен от мъжкия аромат Sander Pure For Men от Jil Sander и дамските Trussardi Skin и Intuition от Estee Lauder.

Шипровите ароматите със сигурност са един от приоритетите в съвременната парфюмерия, доколкото съчетават в себе си свежест, чувственост и динамиката – качества, които се търсят в свободния стил на живот.