Парфюмът на Риана Reb’l Fleur

Преди гледах много по-философски на парфюмите на знаменитостите, мислейки, че въпреки безинтересни, те не са по-лоши от останалите. Въпреки това, с течение на времето установих за себе си, че може да се разглеждат като парфюмериен junk, което кара младите, които ги носят (тези, към които са насочени уханията) да свикнат с идеята за аромат, миришещ на захарен памук, сладки плодове и задушаващ карамел. В действителност, виждайки, че по-безсъдържателни и сладки аромати се предлагат и на жените около 30 и нагоре, разбрах, че това просто е продължение на същата тенденция и в други аспекти на пазара. Макар че ще говоря за Риана като за скучен аромат на знаменитост, същото нещо може да се каже и за Beyonce Heat, Katy Perry Purr и много други.

Парфюмът Reb’l Fleur е създаден за барбадоската поп звезда Риана и името му идва от „Rebel Flower”, псевдоним, който бабата на Риана й е дала като дете. Парфюмът на Риана повежда една и съща линия, както почти всички други аромати на знаменитости, насочени към пазара за младежта до средата на 20-те им години. Има сериозна ягодова нотка, която успява да бъде едновременно млечна и остра. След това идва вездесъщ обширен и цветен акорд. Кремообразните кокосови нотки му придават плътна характерна черта. Усещането от мъхесто-дървеснити нотки сдвоени с повсеместния захарен памук е донякъде смекчено от пищните порции мускус и ванилия. Всички елементи са просто твърде познати. Не ми напомня на нещо по-специално, което се предлага. Има елемент на Chanel Coco Mademoiselle и Narciso Rodriguez for Her, намек на Vivienne Westwood Libertine, шепот на Kylie Minogue Darling

Разбира се, липсата на вълнение към Reb’l Fleur няма нищо общо със самите гурме, сладки нотки, защото парфюмът е много повече от сбора на съставните му части. Thierry Mugler Angel е високо обемен гурме продукт с богати слоеве от шоколад, карамел, ябълки, бонбони и други сладкарски изкушения. Въпреки това, той е дързък, драматичен, с фантастичен характер, който успява да впечатли дори и днес, почти две десетилетия след старта си и стотиците имитации излезли по-късно.

От друга страна няма нищо впечатляващо на пазара на знаменитостите в наши дни. Има нещо повърхностно и неоригинално в пускането на парфюми един след друг, в които самият аромат е може би най-евтината част от целия продукт. Част от това е свързано с факта, че тийнейджърския пазар е много консервативен по отношение на своите предпочитания и по-скоро следва тенденция, отколкото да се опитва да открива нови хоризонти. С други думи, „Ако Моника мирише на експлозия във фабрика за захарен памук, аз също искам да мириша като нея”. Това само по себе си не е проблем. Проблемът е, че за по-младото поколение носещо парфюми няма достатъчен избор извън тези предсказуеми, лепкави сладки сокове. Засега чакам да видя с какво ще избухне Lady Gaga. Тя нееднократно е заявявала, че иска аромат, който мирише на кръв и сперма…

Rihanna Reb’l Fleur включва нотки на червени плодове, праскова, слива, кокосова вода, хибискус, тубероза, теменужка, пачули, амбра, мускус и ванилия.