Силвен Делакурт

Директорът по развитие и създаване на парфюми на известната парижка къща Guerlain разказва пред списание Elle за това, защо е необходимо парфюмите да се съхраняват в хладилник и защо е най-добре да се прилагат в свивките на коленете.

Силвен Делакурт (Sylvaine Delacourte) нарича себе си „малкият нос” на къща Guerlain. Силвен, дясната ръка на известния парфюмерист Тиери Васер (Thierry Wasser), изпълнява много важна роля, като отговаря за развитието на ексклузивни аромати, както и за създаването на поръчкови парфюми. Всеки клиент, посетил нейното ароматно ъгълче в бутика Guerlain, е цяла книга, която тя, според собственото си признание, илюстрира с помощта на ароматите.

„Обичам да говоря с хората, да слушам историите им. Обикновено предварителният разговор с клиента отнема около два часа: говорим за детството, за любимите му спомени, аз се опитвам да разбера характера му, да погледна в душата му. Следва дълъг процес на създаване на аромата, който понякога отнема няколко години. Този труд винаги е оправдан – в действителност клиентът е наясно, че ароматът е само за него, че напълно отразява неговия живот и характер, че завинаги ще остане в семейството и ще се предава от поколение на поколение – това е невероятно.

Разбира се, аз работя с особено удоволствие с клиенти, които идват подготвени – знаят кои са любимите им нотки, представят си желаното настроение от парфюма. Понякога идват жени, които се срещат с мен, за да направят подарък на любимия. И тогава се оказва, че те не харесват парфюм, а предпочитат тоалетна вода. Налага се да им намеря ключ, за да им открия този мистериозен нов свят.

Аз се вдъхновявам от пътешествията, просто обожавам да посещавам различни части на света. Но всеки път, пристигайки на ново място, в нов хотел, аз веднага създавам там собствен малък пашкул, в който се чувствам уютно. За това, аз винаги имам у себе си флакон с любимия ми парфюм Eau de Lit – няколко капки върху възглавницата и около леглото са достатъчно, за да се почувствам като у дома си.

Най-любимите ми парфюми – легендарният L’Heure Bleue, символ на романтизъм и Cuir Beluga от колекцията „L’Art et la Matière” – уникален аромат, състоящ се от непреработени „сурови” съставки, които са подходящи както за жените, така и за мъжете. В неговата основа са велур, смесен с ванилия, нотки на мандарина и портокал, а също и амбра. Шлейфът е много благороден и чувствен.

Трябва да помним, че всеки аромат се разгръща по различен начин при различните хора, защото естествените съставки влизат в химическа реакция с кожата, която при всеки човек е индивидуална. Влияят много фактори: различни нива на рН, диета, телесната температура, количеството на космите по кожата и много други. Например, когато на китката си нанеса любимият Cuir Beluga, повярвайте ми, вие ще се усетите този парфюм много по-различно от мен. Така е с всички парфюми. Много често хората усещат приятен аромат на някого и решават да подарят същия на приятел, но те не подозират, че при него той може да се усети по различен начин.

Често ми задават въпроси за това, какво прави парфюмите на къща Guerlain разпознаваема, за разлика от останалите. Тайната е в известния „Герлинаде” (Gerlinade): фирменият акорд се състои от шест съставки, които присъстват във всеки парфюм на Guerlain. Това са бергамот, роза, жасмин, ирис, ванилия и тонка.

Постоянно ме питат как правилно да се използват парфюмите, за да действа ароматът през целия ден. Аз винаги нанасям парфюм в пет области: зад ушите, в зоната на деколтето, китките, зад врата в основата на косата и… моята малка тайна – зад коленете. Малко странно? Ето защо: ароматът ще ви преследва при ходене, ще разпространява приятен шлейф, постоянно ще напомня за присъствието си не само на другите, но и на вас самите.

За да може парфюмът да запази дълго най-доброто си качество, съхранявайте го в хладилника на най-долния рафт. Аз винаги правя така с всичките си парфюми. Така те се запазват по-добре и може да ги използвате няколко години. Дали са отворени или затворени, основните врагове на парфюмите са светлина, влагата и топлината.”