иланг-иланг

В днешно време е трудно да си представим парфюмерията без иланг-иланг. Екстрактът от това интересно цвете, като компонент при създаването ароматна вода и парфюми, се получава през 1911 година. От 19-ти век в Европа иланг-иланг се използва като една от съставките на масло за грижа за косата. В страните, където расте иланг-иланг (Африка, Коморските острови и Филипините), това растение отдавна се използва за лична хигиена и като лекарство. На един от африканските езици „иланг-иланг” се превежда като „цветето на цветята”. В повечето случаи то е нискостъблено растение, но някои от видовете му могат да достигнат тридесет метра височина. Иланг-иланг напомня на върба, благодарение на висящите клони и блестящи овални листа. Иланг-иланг цъфти през дъждовния сезон.

По това време дървото просто е обсипано с малки жълти цветя със златист оттенък. Тези цветя изпускат необикновен, възхитителен аромат. Смята се, че той напомня на миризмата на зюмбюли и нарциси. Може би има леки прилики, но миризмата на иланг-иланг с нищо не може да се сравни, ароматът е уникален, неповторим и божествен. Цветовете живеят само 12 дни, след което се превръщат в зеленикави плодчета. Африканските народи отдавна знаят за лечебните свойства на цветочетата. Аборигените обтриват с масло от иланг-иланг телата си през дъждовния сезон, за да не се разболеят от треска. Те са също така смесват масло от иланг-иланг с кокосово масло за защита на косата от солта по време на къпане в морската вода. Същата смес им помага от ухапване от змии и комари. Разбира се, масло от иланг-иланг се използва и от шаманите и жреците в ритуалите с жертвоприношения на боговете.

В момента иланг-иланг расте в тропическа Азия. Събирането на цветовете е много трудоемък и сложен процес. Необходимо е да се изчака пълното узряване на цветята. Брането се прави рано сутрин. Дърво на възраст 10 години може да даде до 15 кг. цветове. За да се получи само 1 кг ароматна есенция се изискват няколко стотин килограма цветове. Така става ясно защо маслото от иланг-иланг е толкова скъпо. Но парфюмеристите в никакъв случай не се отказват от иланг-иланг. Много от елитните парфюмни къщи използват широко в своите творения масло от иланг-иланг. Истинските ценители на парфюмите не могат да пренебрегнат този аромат, който съдържа в структурата си очарователния нюанс на иланг-иланг. Това цвете излъчва някаква магия, която не може да не заинтересува и очарова.

Парфюмът Nocturnes от Caron е изпълнен с очарованието на иланг-иланг в съчетание с роза, мадагаскарски жасмин и амбра. В композицията Balahe от Leonard иланг-иланг е в съседство с бергамот, мандарина, ветивер, сандалово дърво, ванилия, канела, ирис и тубероза. Тези нюанси изобщо не потискат аромата на иланг-иланг, а обратно, по-скоро му придават особена пикантност и жар.

Ароматът Magique на френската модна къща Celine поднася иланг-иланг чувствен и секси, което идва от присъствието на нотките хелиотроп, ирис и жасмин в състава.

Иланг-иланг играе важна роля във всички видове парфюми, включително и в нишовите.