парфюм Филосикос на Diptyque

Diptyque – това име е нещо повече от легенда. За 40 години от съществуването си Diptyque се превърна в култова френска къща за парфюми. Компанията придоби международна слава благодарение на ароматизираните свещи, за производството на които са използвани редки и необичайни природни съставки. През 1968 година Diptyque пуска първата си тоалетна вода L’Eau, в чиято рецепта са включени ароматни смеси от XVI век.

Обединявайки на страстта си към творчеството, трима занаятчии и приятели (художник, дизайнер и декоратор) решават да започнат свой собствен бизнес. Те отварят магазин на булевард Сен Жермен 34, и представят своите авангардни материи и декоративни аксесоари, внесени от пътувания по света.

На същия този адрес през 1961 г. Diptyque се открива първия си бутик. Първоначално магазинът е трябвало да продава само оригинални дизайнерски платове.

Колекционерските предмети, дрънкулките и сувенирите от далечни земи се използват за украса на бутика, но скоро се превръщат в търсени стоки, както и тъканите.

Името Diptyque идва от двустранните прозорци – Диптих – които очертават главния вход на първия бутик. Въпреки факта, че бутикът се намира в бохемската част на булевард Сен Жермен, посетителите намират за неустоима концепцията на магазина.

В момента компанията произвежда парфюми и ароматни свещи.

Парфюмът Philosykos е създаден през 1996 г. от Оливия Джакобети (Olivia Dzhakobetti) и напомня за слънчев ден на Адриатическото крайбрежие. Топлият аромат на смокини се смесва със свежестта на зелени листа. В сърдечните нотки са бял кедър и сладък кокос. На гръцки език Филосикос означава любител на смокини и ни връща в дните на древния философ Платон, който бил лудо влюбен в тези плодове и им приписвал способността да развиват интелекта. Ароматът е създаден в памет на имението, в което са живели Десмонд Нокслит и Ив Кулсан във Фесалия (Тесалия), планината Пелион, и в което бил създаден този парфюм.

Успехът на парфюма се крие в естествения баланс, който излъчва, тъй като всичко, което може да бъде свързано със смокиновото дърво, може да се намери в този аромат. Листата и цветята на смокиново дърво придават пикантна зелена свежест, която завършва с дървесните акорди на бял кедър. Сокът и смолата на смокиновото дърво придават на аромата структура и сложност.

  • Връхни нотки: смокинови листа
  • Сърдечни нотки: смокини
  • Базови нотки: калабрийски кедър

Парфюмът е посветен на всички любителите на смокините. Много отдавна имах смокинов маслен моноаромат на неизвестна фирма. Оттогава никой смокинов аромат не можеше да завладее.

Ароматът е абсолютно копие на миризмата, която се отделя като стрием смокиново листо в ръцете си. Истинска свежест на пресни смокини и свежа зеленина, той е идеален за феновете на тази естествена комбинация. Вдишвам парфюма до замайване и се чувствам сякаш съм в смокинова горичка окъпана от дъжд.

Трайността на парфюма след като се използва е 4-5 часа, но до края на деня си остава едва уловим шлейф.

Филосикос на Diptyque може да бъде намерен в големите молове и онлайн магазин за парфюми.