амбра

Елитните парфюмни къщи не се колебаят похарчат средства за придобиване на уникалното природно вещество – амбра. В парфюмните композиции амбрата се използва като чудотворно вещество, укрепващо аромата.

Защо днес амбрата е толкова високо ценена и коя е причината за дефицита на амбра?

Амбрата започва да се добавя към парфюмите преди много години. А нашите предци дори не са знаели откъде идва и как се получава. Парчетата сива восъкообразна амбра се събирали ръчно на брега на големите водни обекти. Имало няколко версии за това от къде са дошли тези парченца. Например, някои били сигурни, че това е преобразувана драконова слюнка – амбра. Други твърдели, че парчетата сива амбра са тор от птицата Рух. Една по-правдива история предполага, че амбрата е обикновен пчелен восък, които е бил в морската вода известно време.

Едва в края на 19 век е открит истинския източник на амбрата. Оказва се, че това вещество е естествен продукт, който се образува в не особено привлекателно място, а именно в червата на кашалота. За кашалота амбрата е един вид лечител, който лекува раните по стените на червата му. Когато това вещество изпълни своята основна мисия, то се освобождава по естествен път (със сигурност всички се досещат как).

Друго специално условие за доброто качество на амбрата е, че тя се нуждае от време да престои в морето. За най-висококачествена и ценна се смята бялата амбра. За да стане бяла, тя трябва да престои в морската вода около сто години. Прясната амбра (от тялото на убит или мъртъв кашалот) няма никаква стойност, затова при извличането на амбра не страда нито едно животно. Напротив, парфюмеристите са заинтересовани кашалотите да бъдат колкото се може повече и да продължават да „доставят” амбра. За съжаление, някои не разбират какви непоправими щети нанасят на природата, убивайки кашалоти.

Днес трябва с всички сили да се стремим да пазим кашалотите и тогава в магазините ще има по-достъпна елитна парфюмерия.