Наполеон III
Наполеон III

Луи-Франсоа Картие и Пиер Франсоа Паскал Герлен – основателите на най-известните и най-старите бижутерска и парфюмерийна империя – са били официално приближени на двора на Наполеон III. Герлен (Guerlain) получава статут на парфюмерист на двореца, а Картие (Cartier) се ползва с изключителното право да произвежда бижута за императора и неговата императрица Евгения.

Картие често е получавал правото да закусва с господарите си, а старият Герлен обикновено не пускали по-далеч от портите на двореца. Декорираните със скъпоценни камъни и диаманти златни шишенца, които създавал Картие, се ценели много повече, отколкото тяхното съдържание, доставяно от Пиер-Франсоа Герлен.

През 19-ти век, великият парфюмерист просто не можел да се ползва със същата популярност и уважение както бижутерът. По това време почти никой не смятал парфюмите за произведение на изкуството, те са били разглеждани като средство за хигиена, подобно на обикновения сапун или паста за зъби.

Но през 20-ти век всичко коренно се променя. Парфюмът е бил издигнат до ранга на висшето изкуство. С течение на времето хората осъзнават, че ароматната композиция може да се излее и да заблести, като най-скъпият и истински диамант, може да има магически, необикновени свойства, да пробужди въображението и чувствата.

В днешно време жените никога не забравят за парфюма, макар че могат да забравят за бижутата. Сега жените точно по този начин доказват своята състоятелност, елегантност и чар.