Парфюмите на Мария Антоанета

0
126

Тези, които се интересуват от история, знаят, че през 18 век Мария Антоанета е похарчила половината от френската хазна за развлечения и красиви костюми. В 21-ви век гардеробът на Мария Антоанета се счита за истинска „модна икона”. Днес е модерно да се носят рокли в стил рококо и да се използват парфюми от онова време.

След повече от два века, известният парфюмерист Франсис Куркджиян (създател на такива известни композиции като Green Tea от Elizabeth Arden), успява по древни рецепти да пресъздаде любимите парфюми на съпругата на Луи XVI, френската кралица. По онова време тези парфюми са били създавани за нея от парфюмериста Жан-Луи Фаржон. В пресъздаването на легендарния аромат на Куркджиян помага Елизабет де Фейдо, която е написала книга за Фаржон и е открила в националните архиви ценната формула на парфюма.

Оказва се, че Мария Антоанета е ползвала парфюми, които са истинска революция в света на парфюмерията. По онова време всички са използвали само тежки анималистични аромати, а френската кралица е предпочитала необичайните цветни аромати.

Le Sillage de la Reine

Пресъздаденият аромат на ретро парфюм е наречен „Le Sillage de la Reine” (в превод – „След кралицата”). Ароматът се описва като „сладък и чувствен букет от ирис, жасмин, тубероза, роза и сива амбра”. Поради високата цена на висококачествените есенции, използвани в производството му и тяхната рядкост, не се планира парфюмите да се пускат в масово производство. Въпреки че, може да се купуват. До скоро те се продаваха само в магазини Haute Parfumerie в Лондон. В момента има информация, че 1000 флакона от този аромат са произведени за продажба във Версай. Цената на парфюма е 1 500 евро. В сравнение с ръкавиците, обувките, лъкове, колиетата и съоръжения на френската кралица Мария Антоанета, това е дреболия.