Парфюмите и здравето

0
138
връзка между характерът на човека и ароматите

Ползвайки парфюм, ние не се замисляме твърде много на каква опасност подлагаме здравето си, а вълнуващите аромати са базирани на вредни химикали, които могат сериозно да увредят здраве ни.

Алергични реакции

В състава на парфюмите влизат различни химикали, които могат да предизвикат алергични реакции или кожни обриви. Парфюмите могат да бъдат причина за обриви, дерматит, екзема или да изострят тези прояви, ако тяхната химическа формула не е подходяща за нашата кожа.

Преди да използваме нов парфюм не бива да забравяме да го тестваме върху малък участък от кожата, за да се уверим, че няма да предизвика алергична реакция (най-добре да се тества върху вътрешната страна на китката). След нанасянето на теста, трябва да изчакаме 24 часа и едва след това, ако няма обрив или други алергични прояви, можем да използваме парфюма. Ако все пак се появи алергична реакция, в никакъв случай не трябва да използваме този парфюм и да не забравяме всички съставки, които са част от него. Ако реакцията е наистина сериозна или болезнена задължително трябва да се консултираме с лекар. При липса на реакция може да използваме парфюма, без се замисляме за последиците.

Замърсяване на околната среда

Напоследък във фокуса на специалистите е проблема с потенциалната вреда на някои парфюми за състоянието на околната среда. Битува мнението, че много химикали, които са част от парфюмите и се разнасят във въздуха, са опасни за здравето на хората. Въпреки липсата на клинични проучвания, изследващи този въпрос, броят на хората, които се оплакват от дразнене на дихателните пътища предизвиква изненада.

Трудно е да си представим, че любимият ни парфюм може да бъде опасен. В някои от парфюми наистина се съдържат токсични химикали. Повечето налични в търговската мрежа ароматизирани продукти, включително парфюми, са създадени на базата на синтетични химични вещества, получени от съставки като катран и бензин. Когато използваме парфюм, който се състои от тези компоненти, ние на практика ги прилагаме върху кожата. Подобни вредни химикали съдържащи се във въздуха могат да предизвикат кихане, кашляне, сълзене на очите, задух, главоболие, виене на свят и гадене.

Според статистиката, 20-30% от населението на планетата страда от алергия към едно или повече синтетични вещества. Много хора прекарват живота си без да подозират за своята алергия, защото никога не са били изправени пред потенциални алергени и не преминават диагностика. Проблемът с болестите на околната среда придоби толкова голямо разпространение, че в много офиси и на обществени места официално е забранено да се използват парфюми.

Как да защитим здравето си от вредата на парфюмите?

Разбира се, да се предпазим напълно от вредното действие на парфюмите е физически невъзможно, тъй като различните миризми ни преследват навсякъде, от раждането до гроба. Въпреки това, ние можем да намалим този риск до минимум. За това е достатъчно да не използваме парфюми, които съдържат вредни съставки и да се опитаме да ограничим времето, прекарано на обществени места.

Ако никога не сме се сблъсквали с такива проблеми и продължаваме да използваме парфюми, трябва да помним, че едно малко пръскане може да има големи последствия, особено за околните.