В съзнанието ни аромата на тамян е тясно преплетен с тържественото богослужение в храмовете и е доста трудно да отделим едното от другото. За щастие това са направили опитните парфюмеристи, майсторски усвоили тамяна в красиви композиции с флорални и дървесни нотки.

В действителност, той има свеж, смолист, балсамов, малко сладък и пикантен плодов мирис. Парфюмите с тамян се отличават с дълбок, сякаш обгръщащ аромат, нещо, което напомня на благовонията на Изтока или пустинята. Сред тях са Guerlain Winter Delice, Donna Karan Black Cashmere, Etro Messe de Minuit, L‘Artisan Passage d‘Enfer, Demeter Incense, Annick Goutal Encens Flamboyant.

Какво е тамян?

Тамянът е ароматна смола от някои растения от рода Boswellia (Boswellia sacra, Boswellia serrata, Boswellia carterii), произлизащи от североизточната част на Африка, Индия, Арабския полуостров. Различава се по региона, от който произлиза: арабски, сомалийски (африкански) и индийски. Boswellia е ниско дърво или храст с усукан ствол и перести опушени листа.

През пролетта на ствола правят дълбок разрез, от където изтича сок, който от въздуха се втвърдява и се превръща в прозрачни капки (кафяви) със светло жълт до кафеникав оттенък. Полученият тамян има горчив вкус и слаб характерен мирис напълно разкриващ се при нагряване.

Качеството на продукта се определя от степента на неговата прозрачност – колкото е по-прозрачен, толкова е по-скъп. Отбраният тамян (Olibanum electum) е с продълговати или кръгли светло жълти, розови парченца с матова повърхност. Обикновеният тамян (Оlibanum in sortis) е с по-големи, по-тъмни и по-малко чисти парченца.

Малко история

Тамянът е известен още от древността: той се използва активно за опушване на къщи, ароматизиране на храни и напитки, както и като лечебно средство при заболявания на дихателните пътища, ревматизъм, нервни разстройства и нарушения в храносмилането. Намерените в египетските пирамиди парфюми с мирис на тамян от преди 2000 години и днес миришат прекрасно.

Във Франция през 1190 г. Филип Август узаконява парфюмерното изкуство, впоследствие го подкрепят Жан II, Хенри III, Луи XIV. През Средновековието центрове на парфюмерията стават бенедиктинските манастири. За коронованите глави в Европа парфюми създават придворни аптекари и алхимици. Знатните се ползват от специални парфюмерии – малко дървено ковчеже с миниатюрен мангал и малка чаша, на която слагали миро, тамян и ароматизирани пастили.

Тамянът в съвременната парфюмерия

Тамянът е интересен за съвременната парфюмерията не само с етеричните масла с оригинален, изискан аромат. В неговия състав има смолиста компонента, която е разтворима в алкохол: нарича се „резиноид“. Тя перфектно фиксира ароматите.

Парфюмеристите я добавят към своите композиции: при контакт с кожата, тя се превръща в супер фина лепенка, чрез която ароматите се изпарят по-равномерно. Тамянът е база, използвана главно в шлейфа на различни миксове. Например, всичко това е поместено в марката парфюми Амуаж, при която най-скъпите парфюми достигат до 120 000 евро за един флакон.

L‘Artisan Passage d‘Enfer

Това, което не се очаква от парфюм с такова име е, че възниква чувство на успокоение. „Пътят към ада“ потапя в някаква вътрешна нирвана, обгръщайки със спокойствие и навявайки мисли за вечността. Тамянът тук е толкова мека и уютен, че не ви се иска да се разделите с него. Лекота и свежест на аромата придава лилията: малко студена, но сладостно вълнуваща.

Дървесната „лакирана“ нотка на палисандрово дърво обвива целия букет с тънка мъгла. Тези парфюми артизан са много двусмислени и при тестване предизвикват коренно различни асоциации: за някои хора – това е чист, лек и хладен парфюм, за други – по-строг, тежък, с готик привкус.

Annick Goutal Encens Flamboyant

Името „тлеещ тамян“ съответства на съдържанието на флакона. Създадените в къщата Аник Гутал парфюми придават усещане за огън, неудържима страст и в същото време неутешимост и смирение. Острият, с нищо не украсен тамян е показан тук в целия си реализъм. Annick Goutal Encens Flamboyant се разкрива с нотки на тамян, а след това се разпада на сухи зрънца бял и розов пипер, индийско орехче и кардамон. В шлейфа на аромата е горещ тамян, горено дърво и Нулу балсам.

Donna Karan Black Cashmere

Парфюмът с аромат на тамян „Black Cashmere“ дава усещане за чистота и топлина, които те обгръщат в студените зимни дни. Ароматът е толкова кадифен, дълбок и още по-вълнуващ и загадъчен. Първоначално се чувства индийско орехче и шафран, след това се добавят подправките: бял пипер и карамфил, които тясно се преплитат с Африканския видове дървета и дървесни нотки на пачули. Дървесните парфюми с подправки на Donna Karan притежават чувствена и разкошна текстура, разкриват се върху кожата постепенно, а не веднага. Малцина са в състояние да ги оценят.