Covet от Сара Джесика Паркър

Малко хора остават безразлични към шоколада. Едва усетили този съблазнителен аромат, ние чувстваме вкуса на любимия от детството горчиво-сладък вкус. Принципите на здравословното хранене, както и здравия разум, не препоръчват да се увличаме по това лакомство. Същото важи и за парфюма: твърде богатият аромат на натуралния шоколад много бързо омръзва на собственика си, а и на околните. Именно затова парфюмеристите потъмняват шоколада с други компоненти. Той става част от цяла композиция и поради това можем да се поглезим с този аромат дори всеки ден.

Горчив шоколад

На първо място, следва да се отбележат ароматите, в които горчивият шоколад звучи в самото начало – например, Covet от Сара Джесика Паркър. Този свеж цветен букет, благодарение на наличието на шоколад във връхните нотки придобива по-задълбочена интерпретация.

Сред ароматите, в които шоколадът е част от сърдечните нотки, можем да посочим Jil Sander от парфюмите Jil и Mat Chocolat от Масаки Мацушима. Парфюмната вода Jil има ориенталско-дървесна окраска. Около какаото и шоколада има много други „вкусни” съставки: диня, грейпфрут, касис и кокос – като цяло това по-скоро прилича на плодови или ягодови бонбони в шоколад.

Ориенталски-флоралният Mat Chocolat освен шоколада и какаото, включва горски плодове и бергамот, лавандула, мента, виолетки, ветивер и дори тютюн. Парфюмеристите напълно са успели да решат проблема с натрапчивият и задушаващ аромат на шоколад: тук гурме компонентът се изразява слабо, а шоколадът не присъства през цялото време в звученето на композицията.

В повечето от „шоколадовите” аромати лакомата нотка е сред базовите елементи, но обикновено тя може да се долови само от ценители на парфюмите.

Например, Angel от Thierry Mugler е известен със своя ориенталско-ванилов аромат, построен върху комбинация от плодове с цветя и захарен памук. Не всеки, който се наслаждава на Angel забелязва, че в базата на този аромат се съдържа горчив шоколад.

По същия начин обединяват плодово-флорални нотки с шоколадова база представителите на марката Escada, парфюмите Desire Me. „Шоколадовият” ефект се подсилва от наличието на кафени нотки в композицията. В тази група може да включат Blv Notte Pour Femme от Bvlgari и ориенталско-цветния Black Orchid от Tom Ford.

Около шоколада са изградени и много парфюми за мъжете. В сърцето на Blv Notte Pour Homme от Bvlgari тъмният шоколад е в компанията на необичайни съседи: мента, нероли, цвят тютюн. Сред мъжките парфюми също може да бъде споменат и Individuel на Mont Blanc.

Бял шоколад

Обичате не класическия тъмен шоколад, а белия му аналог? Опитайте „нощната” интерпретация на класическия аромат 5th Avenue Nights от Elizabeth Arden или Provocative Interlude от същата марка (тук белия шоколад е една от базовите нотки, затова за вкусния аромат трябва да изчакате няколко часа). Към тази група принадлежат представените от Бритни Спиърс парфюми Fantasy, Omnia от Bvlgari, Rose Aoud от Micallef.

Какао, кафе

Нотките на какао и кафе са близки до шоколада. Какаото е една от съставките на парфюмите на Clinique – Happy To Be, Christian Dior – Pure Poison, Eau de Charlotte на Annick Goutal, и на мъжките на Christian Dior – Homme, Serge Lutens – Five O Clock Au Gingembre, Calvin Klein – CK In2u Him.

Кафеният дъх може да бъде уловен в ароматите за жени Jo Malone Black Vetyver Café, Cacharel Noa, Cafe Intenso от Parfums Café. За мъжете са: Be Delicious Men и Red Delicious Men на Donna Karan, Calvin Klein – CK Free, Trussardi – Essenza Del Tempo.