Днес ванилията е една от най-скъпите подправки. Цветовете на растението се опрашват ръчно, а процесът на обработка на суровините е дълъг и сложен. Преди пет века ванилията е служила като еквивалент на парите при ацтеките. При император Монтесума данъците били шушулки ванилия. В Европа подправката е дошла през XVI век, но започва активно да се разпространява едва три века по-късно.

Деликатният сладък аромат има успокояващ ефект, възстановява емоционалното равновесие и укрепва нервната система. Освен това ванилията е безспорен афродизиак. В парфюмерията тази подправка се използва често в ориенталските аромати.

Victoria Secret Cashmere Vanilla Jasmine

Ориенталският аромат с флорални акценти съчетава в себе си меко докосване на кашмир до гола кожа, сладостта на ванилия и главозамайващия чар на жасмин. Марката придоби световна слава като производител на дамско бельо, затова в представените от Victoria Secret парфюми винаги се проявяват съблазнители и пикантни акорди. Покрай ванилията в аромата Cashmere Vanilla Jasmine присъстват орхидея, хелиотроп и кедър.

Trish Mcevoy 9 Blackberry and Vanilla Musk

Представените от Триш Макавой (Trish Mcevoy) парфюми се появяват през 2000 година. Флорално-плодовия аромат спечели признание за способността му да комбинира противоположни качества: той е свеж и млад, и в същото време се отличава с финес и елегантност. Къпиновите връхни нотки се смесват с акорди от бяла роза, ванилия и мускус.

Jo Malone Vanilla and Anise

За създаването на тези екзотични композиции парфюмеристите са вдъхновени по време на цъфтежа на ваниловата орхидея на остров Мадагаскар. Интересното е, че мелодията включва не само нотките на подправката ванилия, но и аромата на цветята на ваниловата орхидея. Флакончето съдържа безгрижността и спокойствието на летния ден, когато топлия вятър носи дъх на цъфтяща градина, ароматен жасмин, детелина, плумерия и тубероза.

Ароматите, които са изградени около ваниловите акорди са много. Има много парфюми, които включват ванилията като една от допълнителните нотки. Това са създадените от Chanel парфюми Chanel N5 и Coco Mademoiselle; J`Adore от Christian Dior, The One от Dolce&Gabbana. Почит на ванилията отдават и Guerlain със Samsara, Nina Ricci с Premier Jour, Salvador Dali с Laguna.