Дъщерята на художника Пабло Пикасо признава, че винаги е изпитвала страх от рисуването. Тя не повтаря пътя на баща си и може би това е загуба за живописта, но пък е божи дар за парфюмерията и бижутерията.

Анна-Палома Руиц-Пикасо е родена в Париж на 19 април 1949 година. Баща й тогава е на 68 години, а майка й – на 28. Един от служителите на компанията Tiffany си спомня, че когато се запознал с 16 годишната Палома, тя е много срамежлив тийнейджър, който се дразни от твърде голямото внимание на нея като дъщеря на художника Пикасо. Понякога това я докарвало до сълзи.

Кариерата на Палома започва, когато е на двадесет. Тя е дизайнер в театър в Париж. В свободното си време прави огърлици от изкуствени диаманти, закупени от пазара – и те се приемат с голям успех. Малко след това Палома решава да получи бижутерско образование. Само година по-късно показва свои работи на Ив Сен Лоран и той й предлага да направи бижута за неговите колекции от дрехи.

През 1980 година Палома започва да работи с Tiffany&Co., а четири години по-късно, към хобитата си тя добавя още едно – парфюмерията. До известна степен този интерес е наследствен: дядо й по майчина е работил като парфюмерист. Тя успява да спечели подкрепата на L’Oreal,  благодарение, на която започват да се появяват парфюмите Paloma Picasso.

Визитката на Палома е червилото Mon Rouge. Както отбелязва Франсоа Нарс, „червеното е неговата запазена марка”. Кариерата на Палома в парфюмерията и бижутерията върви едновременно. През 2010 г. дъщерята на Пабло Пикасо отпразнува 30-та годишнина от сътрудничеството си с Tiffany.

В промеждутъците тя успява да играе в еротичния филма „Аморални истории” на полския режисьор Валериан Боровчик и да се омъжи за сценариста Рафаел Лопес-Камбил, а след това за доктор Ерик Тевене. Сега двойката живее ту в Лозана, Швейцария, ту в Маракеш, Мароко.

Парфюмите Paloma Picasso (дамски)

Това е автопортрет – казва Палома – Аз самата нося този парфюм, така че очевидно съм успяла да попадна в целта„. Според нея, той е предназначен жените, толкова силни, колкото и самата тя. Ако търсите скромна, незабележима композиция, то тази не е такава.

Първите парфюми на Палома се отличават с анималистични нотки (цибетин, кастореум) в комбинация с дъбов мъх. В един момент, дори парфюмът започва да звучи по мъжки рязко. Но тази острота изглежда органична и не пречи на композицията да проявява своята строга и благородна красота. В началото може да се долови слаба тревиста тръпчивост на карамфил, бергамот и девесил, постепенно се разкрива сърдечния букет, в който зюмбюлът е в непосредствена близост до мимозата и пачули.

Анималистичната база се разнообразява от кехлибар, ветивер, сандалово дърво и мускус.

Paloma Picasso Tentations (дамски)

Парфюмът също е доста силен, издръжлив и забележим – той е по-скоро избор за вечерта. Парфюмеристите Макс Гавари и София Гройсман са комбинирали подправки (включително канела и пипер) с листенца от карамфил, роза, жасмин и са ги обвили в ориенталския лукс на смирна, бензоена смола и тамян.

Смело звучат и прасковените и водните нотки.

Paloma Picasso Minotaure (за мъже)

Топъл, сладък, изненадващо чувствен и в същото време елегантен. Благодарение на добавянето на алдехиди и галбан, сладостта на плодове, бобова тонка и ванилия не става твърде натрапчив. Парфюмите на Палома Пикасо не случайно се сравняват с портрети.

Това не са просто хармонични композиции, а търсене на личността във всички нейни аспекти.