Едва в началото на 19 век парфюмите започват да се делят на мъжки и дамски. До този момент не се е правило разлика. Трябва да се каже, че и цената на парфюмите е била твърде висока, а и рецептите за приготвянето са били строго пазени тайни.

Между другото, първите притежатели на парфюми са били мъже – кралят на Испания Джордж II и Наполеон. Парфюмите са се състояли от седем компонента, които са били строго поверителни и разкриването им се наказвало със смърт.

Днес пазарът на мъжки парфюми е толкова обширен, колкото и този на дамските. Разбира се, жените са много по-напред по отношение на прилагането на парфюми, така че мъжете има какво да научат. Например какъв аромат подхожда точно за него, какви асоциацията предизвиква.

Ароматите за мъже се основават на стереотипите на обществото. По-точно, използват се материали, които са специфични за мъжкия характер. Сред тях са дървесният аромат, който подчертава силата, увереността и спокойствието, характеризиращи свойствата на мъжкия характер от половин век. Освен това в композицията на парфюма се въвежда и мускус или амбра, възможно е и да се добавят аромати на цветя, най-често това е градински чай или лавандула. Напротив, за създаването на парфюмите за жени често се приемат като база плодовите аромати, което създава впечатление за нежност и уют.

Разликата между парфюмите се състои не само в съдържанието, но и по външния вид или дизайна на флакона. Най-често се използва черен, сив или сребрист цвят. Геометрията е със строго геометрични форми в контраст с различните сложни форми на опаковката на дамските парфюми.

Не бързайте с избора на собствен парфюм. Понякога е необходимо да изминат няколко дни и резултатът от използването на аромата няма да закъснее.