Парфюмерията като изкуство има богата и дълга история. Хиляди години алхимици, аптекари и парфюмеристи практикуват в създаването на аромати, а източник на тяхното вдъхновение е самата природа. Пътят на изследователите минава през съставянето на прости смеси до сложни и изискани аромати, например Calling All Angels на April Aromatics, които днес правят живота ни по-пълен и по-приятен.

В средата на 19-ти век, учените се научават да отделят естествените суровини – кумарин и ванилин – на съставни части, а след това в продължение на няколко години изобретяват първите синтетични аналози на тези съставки. Мотивирани единствено от комерсиални цели, парфюмеристите започват да създават парфюми с добавяне на изкуствени вещества или напълно синтетични.

Гилдията на природните парфюмеристи

За щастие продължават да се произвеждат естествени суровини, да се обработват и използват. В днешно време интересът към природната парфюмерия се е увеличил значително, както в средите на парфюмеристите, така и сред потребителите. През 2006 г. е създадена единствената организация за международна търговия и разпространение на 100% натурални аромати – Natural Perfumers Guild, начело с професионалният парфюмерист Анна Маккой (Anne McCoy).

Мисията на гилдията е да образова обществото за чистите натурални парфюми, да разширява кръга от почитателите на естествените аромати, както и да защитава екологичната парфюмерия и да установява единни стандарти за качество. През 2008 г. е приет документ, отчитащ положенията и позициите, които определят естествеността на парфюмите. През 2012-та година той е допълнен от по-конкретни правила за определяне на природните изолати.

Какво е това натурална парфюмерия?

Натуралната парфюмерия е изкуството на смесване на ароматични съставки от естествен произход, за да се създаде естествен, естетичен аромат за лични и битови цели.

Ароматните съставки от естествен произход са:

  1. извлечени от растения балсами и олеосмоли;
  2. ботанически суровини: цветя, семена, листа, клонки, кори, корени и т.н.;
  3. производни на животни;
  4. минерали, като кехлибар;
  5. етерични масла, получени чрез различни дестилации;
  6. течни екстракти от растения, които са произведени чрез използване на разтворители;
  7. твърди и полутвърди растителни екстракти;
  8. спиртни настойки от естествени суровини;
  9. инфузионни разтвори, получени чрез накисване на природни суровини във восък (жожоба) или масло (бадемово масло).

Всяка парфюмна композиция направена с добавянето на поне малко синтетика не може да се счита за натурална. Това трябва да се има предвид при изучаване на етикетите в магазина. Към натуралните аромати се класират парфюмите на April Aromatics или Honore des Pres, както и Strange Invisible Perfumes и много други марки.

Как да използваме натуралните парфюми?

Какъвто и аромат да сте закупили, Jasmina на April Aromatics или по-сложният по състав Crown Chakra Oil, срокът на годност е не повече от две или три години. След това време, остават само връхните нотки, които също отслабват, запазвайки само неуловим намек за това, което е било създадено в началото.

Натуралните парфюми могат да бъдат в най-различни нюанси, като ароматните есенции на естествените цветове са материалите, използвани в работата. Парфюмите с тъмни цветове е по-добре да не се нанасят върху дрехите. Твърдите парфюми от восък и масло са идеални за пътуване и за използване по време на работния ден. Както и синтетичните, естествените аромати се съхраняват на хладно, тъмно място, далеч от влага, светлина и топлина.

Мнозина се оплакват, че естествената парфюмерия е много нетрайна и не твърде шлейфова, а освен това е и твърде скъпа. Като цяло специалистите препоръчват да се актуализират парфюмите върху тялото на няколко часа. Но това зависи от естеството на съставките, използваните суровини и химическите процеси на кожата. Например, парфюмите с цитрусови нотки – Liquid Dreams на April Aromatics , Honore des Pres Bontes Bloom – са по-малко стабилни от тези, в които се състоят от много базови нотки – като Bohemian Spice на April Aromatics.