парфюм Chanel №5

Само няколко парфюмни шедьоври издържат изпитанието на времето и остават най-известните аромати за миналия век. Палмата на първенството със сигурност принадлежи на легендарния Chanel №5.

Chanel №5

Този парфюм има своя собствена история. През 1920 г. мадмоазел Шанел и младият руски княз Дмитрий Романов (член на кралското семейство) се срещат случайно в Биариц. Въпреки разликата от 11 години между тях възниква романтична привързаност и цялата следваща година те прекарват заедно. По време на този период князът запознава приятелката си парфюмериста Ернест Бо (Ernest Beaux).

Тази среща навежда Габриел на мисълта за създаване на парфюми, на които изкуствено ухаят жените и тя споделя идеята си с майстора парфюмерист. По това време той работи в Грас във Франция и цени в композициите умишлената изкуственост, която противоречи на природата. Едуард Бо за пръв път създава пълноценна композиция въз основа на алдехиди. Злите езици отдават това събитие на чиста случайност и грешка в дозировката.

Парфюмеристът създава за Коко Шанел десет варианта на парфюми, от които петата проба се оказва най-успешната. Ароматът й прави впечатление със своята необичайност – това е, което тя търси. Така се появява парфюмът Шанел №5, който остава вечно модерен и любим парфюм на милиони жени. Благодарение на високата за времето си концентрация на синтетични вещества, парфюмът е революция в света на модата.

Същото може да се каже и за флакона, който мадмоазел Коко, вярна на страстта си към простотата и аскетизма, предлага да се направи във формата на паралелепипед. Увенчан с фасетиран капак „на изумруд“, лаконичният флакон предизвиква фурор в парфюмерийната индустрия, тъй като всички други марки се открояват със сложни, скъпи флакони.

През 1986 парфюмеристът на търговска къща „Шанел“ Жак Полж създава на базата на оригиналния парфюм тоалетна вода. Първоначално Коко Шанел сама представя своя парфюм Chanel №5, а след това го рекламират Катрин Деньов, Карол Букет, Никол Кидман и Одри Тоту. А през 2012 г. първият мъж рекламиращ известния парфюм е Брад Пит.

Guerlain – Shalimar

ориенталски парфюм Shalimar на Guerlain

Друго забележително творение на XX век е класическия ориенталски парфюм Shalimar на династията Guerlain. Създадени през 1925 г. от Жак Герлен, парфюмите разказват за страстната любов в градините на Шринагонара, пламнала между индийския шах и неговата наложница. Дълго време изящният кристален флакон Shalimar не се променя, със същата щателност се запазва и самата парфюмна композиция.

Все пак култовите парфюми са „преиздадени“ през 2001 година в нова, по-опростена версия на флакона. Към тях е добавена цяла поредица от парфюмирани продукти за грижа за тялото Shalimar Body Celebration, която включва тоалетно мляко, лосион за тяло, дезодорант и душ гел.

Жан Пату – Joy

Жан Пату - парфюм JoyБез този митичен аромат историята на парфюмерията на XX век би била непълна. Joy на Жан Пату става квинтесенцията на лукс и елегантност, неподвластна на времето, и всичко това на фона на икономическата криза през 1929 година. Жан Пату съединява в един единствен аромат най-скъпите, редки природни съставки, предназначени да „изгонят“ духа на световната депресия.

Символичното наименование „Joy“ (радост) приключва с финансовата катастрофа и е знак на надеждата в трудния период. Великолепният парфюм е предназначен за веселата съблазнителка, привличаща всички погледи със своята красота и неподражаемост.

За производството на една унция (29,57 мл) от вълшебния екстракт са необходими повече от 300 рози и 10 600 цветове жасмин. Флаконът е изработен от ценен къс кристал, подчертаващ изключителността на парфюма. Днес линията е допълнена с тоалетна вода, лосион за тяло и душ гел.