Methyl Pamplemousse – свежата горчивина на грейпфрут в парфюмите

257

Още през далечната 1952 г. създателят на култовия парфюм Chanel №5 Ернест Бо казва: „За да се създават нови и оригинални нотки, ние трябва да разчитаме на помощта на химиците. В ръцете на химията е бъдещето на парфюмерията.“ И той е бил прав. Учените вече са получили редица синтетични молекули: Ambroxan, Hedione, Cashmeran и т.н.

Какво е Methyl Pamplemousse?

Компонентът Methyl Pamplemousse се използва като основна съставка в цитрусовите аромати с акорди на грейпфрут. Поради своята горчива свежест, той отлично се съчетава с цитрусови бази, проявява се като добър бустер за акордите на ветивер и се използва широко в съвременните одеколони.

Ароматът на Methyl Pamplemousse е цитрусов, горчив, свеж, кисел, зелен, като кора на грейпфрут. Има средна сила на миризмата, самостоятелно може да трае в продължение на 2 часа. Нивото на използване в композициите е от 0.1 до 10%.

  • Химическото наименование на молекулата: 1,1-диметокси-2,2,5-триметил-4-хексен
  • Формула: С11Н22О2 (в природата не се среща молекула от такъв вид)

Парфюми с Methyl Pamplemousse

В парфюмите Estee Lauder Pleasures for Men се съдържа около 3,5% Methyl Pamplemousse, който внася богатство и свежест във връхните нотки. Горчивите цитрусови акорди звучат красиво обградени с лавандула, пипер, роза, джинджифил и здравец. Композицията завършва с дървесни нотки на сандалово дърво, дъбов мъх и тамян.

Почти такова количество – 3,5% Methyl Pamplemousse, се съдържаща в Guerlain Aqua Allegoria Pamplelune (дамски). Парфюмът се е получил тръпчив, с горчивина, много подобен на естествения пресен грейпфрут. След това се разделя на сегменти: появяват се киселите нотки на лимон, бергамот и касис. В края звучат ванилия, сандалово дърво и пачули.

Съдържанието на Methyl Pamplemousse в мъжкия парфюм Davidoff Good Life (излязъл през 1998-ма година) е почти 8,5%. Тук акордите грейпфрут са подкрепени с нотки на касис, зелени нотки на смокини, свежестта на лимон и бергамот, през които настъпват пъпешови и цветни нюанси. В базата на аромата звучат бадеми, амбра и сандалово дърво, подправени с чаени нотки.

Парфюмът Kilian Incense Oud възпява красотата на агаровото дърво. Дървесният аромат и мириса на подправки от нотките кедър, черен пипер, кардамон, папирус е разреден със свежи алдехиди, пачули, здравец. В базата ясно звучат опушен тамян, дъбов мъх и мускус.

В парфюма Blood Concept Black Series AB присъствието на Methyl Pamplemousse се усеща във връхните нотки заедно с бергамот, което прави композицията запомняща. Сърцевината на аромата е изпълнена с акорди пипер и благородна дървесина, а фиксиращия компонент е мускус.