Както всички знаем, най-популярният парфюм в света (доста дълго време) е Chanel №5. Въпреки усилията на много конкуренти, този аромат все още е олицетворение на най-хубавия подарък за една жена. На него са посветени книги, изложби и филми, а в името на нашите променливи вкусове, редовно се променят и рекламните лица. След като лице на аромата за известно време беше Брад Пит, отново стана актуален въпроса – кога ще се появи Chanel №5 за мъже? Или той вече съществува? Ние се нуждаем от флорален алдехиден аромат с мек дървесен шлейф, нещо като Chanel №5, но за мъжете. Това трябва да е един много популярен аромат, с дълга и славна история. Изненадващо, но такъв парфюм е известен от 1959 г.

Tabac Original на немската компания Maurer&Wirtz е аромат, който е под ръка толкова отдавна, че дори престана да бъде забелязван на рафтовете на магазините. В магазините за парфюми или нишовите бутици рядко може да се намери този парфюм. Той е наследник на германските ароматни сапуни, които се появяват през 1951 г. и са много популярни – рядко се случва ароматите да са създадени от сапун.

Tabac Original може да се намери в обикновен магазин, а ако го няма, може да се поръча от онлайн магазин на съвсем нормална цена.

Свежото цитрусово начало се носи на облаците алдехиди – и меки восъчни, и смолисто цитрусови. Цитрусите са най-използваните – лимон и бергамот. Разликата с Шанел №5 ще усетите веднага: сладкия и пудрово-сапунен флорален акорд се проявява само след четвърт час. След цитрусовите масла постепенно се появява познатия флорално-пудров акорд – основната част от Tabac Original; той е по-скоро мек, топъл, чист, обземащ малко старомоден аромат, в който доминира розов оттенък здравец и пудров карамфил.

Парфюмът изглежда олицетворение на цивилизацията и чистотата, скъпа козметика, сапун, афтършейв – в него има нещо архетипно. Не е задължително мъжко, между другото – за много жени Tabac Original може да замени къпане във вана с аромат на Royal Bain de Caron или лосион за тяло Chanel №5.

В аромата не достига изискана женственост, чар и обемния шлейф на „петицата” – ​​флоралното сърце на Tabac Original е приглушено и лишено от екзотичната сладост на иланг-иланг и жасмин, необятната пудровост и чистота са станали по-скромни и тихи, и дори ориенталския дървесен шлейф е нарочно изрязан за мъжките изисквания.

Ароматът е станал по-компактен и по-подходящ за мъжките изисквания: в шкафче, несесер за бизнес пътуване, спортен сак, душ кабина или баня. С една дума – чистота на флорален сапун. Белият мускус и топлото сандалово дърво в шлейфа, също са напълно подходящи за тази роля.

Може ли този евтин аромат да е двойка с елегантния Chanel №5, който е луксозна стока, а в най-скъпата си версия 1-литров кристален флакон струва 10 000 евро? Защо не? В света на хората често се случва същото – съпругите на световните лидери също не са добре известни.

Ако променим параметрите на търсенето – най-популярният мъжки парфюм, с най-много продадени флакони в сравнение с останалите. Това може да е одеколон от XVIII век, английският English Lavender Yardley (1913 г.) или френският Caron Pour Un Homme 1934 г. или пикантният амбров Old Spice Original Shulton от 1937-ма. Но сред алдехидно-флоралните аромати първенството е на Tabac Original.

И въпреки, че днес по-често го дискутират феновете на мокрото бръснене, този ежедневен и далеч от показност аромат с нищо не отнема от красотата на класическата красота. И ако изведнъж бъде свален от производството, тогава всички ще заговорят за неговата уникалност, необходимост и различията във версиите му през десетилетията.

Tabac Original Maurer&Wirtz

  • Връхни нотки: нероли, лимон, черен пипер, бергамот, петитгрейн и алдехиди
  • Средни нотки: лавандула, лайка, здравец и дъб
  • Базови нотки: карамфил, сандалово дърво, ветивер, мускус и амбра

Chanel №5

  • Връхни нотки: алдехиди, нероли, иланг-иланг, бергамот и лимон
  • Средни нотки: корен от перуника, момина сълза, ирис, жасмин и роза
  • Базови нотки: дъбов мъх, амбра, ванилия, пачули, сандаловото дърво и ветивер