La Fille de Berlin на Серж Лутенс

Въпреки, че Серж Лутенс винаги е обитавал естетизма на 19-ти век, ако има едно течение в изкуството на 20-ти век, което би отразило най-съкровените му демони, то това би било немския експресионизъм; интензивността на играта на светлината и сянката на големия екран е метафора на битката между доброто и злото. Парфюмът La Fille de Berlin – с хладни, напрашени шипове на роза с подправки, а както и най-новите Лутенс аромати, отразяват борбата на нежното цвете с лукавостта на анималистичното намигване; двете лица на Ева. Но скоро разбрах, че Серж Лутенс е бил повлиян от Йозеф фон Щернберг и неговият класически филм „Синият ангел”.

Тя е роза с бодли, не се забърквай с нея.
Тя е момиче, което стига до крайности.
Когато може, тя успокоява, а когато тя иска…!
~ Серж Лутенс

Немският експресионизъм никога не ни е изоставял. Ъгловите, засенчени архитектурни образци се срещат в места като Ню Йорк, отразени са във фантастичния Готъм от сериите на Батман и многомащабната почит на емблематични лайтмотиви на течението.

Серж Лутенс прави културен коментар на нашето време, точно в сърцето на шарената смесица, каквато е модерна Европа: Както проучването на Зигфрид Кракауер в „От Калигари до Хитлер”, той изследва траекторията на тези преувеличени, изтерзани кино образи на Ваймарската република, днешният свят е в криза заради тъмнината, която преобладава в модата, а дизайна може да е отразен пролог към още по-тъмна и по-зловеща епоха.

Да се надяваме, че не е така, но все пак това си е едно трогателно и силно знамение.

Металния старт в парфюма La Fille de Berlin предразполага за отношение издържано в розите на Rive Gauche от Yves Saint Laurent, далеч по-хладно, сякаш родом от тундрата. Но ако му дадете няколко минути в топлината на кожата на „Синият ангел” сгорещеното помахване се превръща в най-меката, кадифена роза с намек на кардамон и трапчив тон на малина. Още по-топли неща се крият на заден план с интимния мускус и цибетка алюзията, повърхността приключва в плюш и секс.

Тези, които намират парфюма Sa Majeste la Rose за твърде зелено-плодов, Rose de Nuit за неясен, но твърде неуловим, ще видят добър съюзник в лицето на La Fille de Berlin.