В света на животните, където обонянието е няколко пъти по-силно, миризмите играят решаваща роля. В света на хората миризмата може да повлияе на нашия избор, тя все пак не е без значение. Нервните пътища, свързани с усещането на миризми са свързани към лимбичната система на мозъка, която е отговорна за чувствата, емоциите и сексуалното поведение.

Разбира се, всеки човек има определена миризма, която харесва. Но има миризми, които въздействат на всички еднакво. Те включват т.нар. „афродизиаци” – аромати, които водят до повишаване на еротичната чувственост и сексуалното желание. Те притежават свойството по специален начин да се съчетават с мириса на човешката кожа, което допринася за образуването на сексуално привлекателни физиологични миризми – феромони. Афродизиаците въздействат и на подсъзнанието, освобождавайки най-смелите фантазии от оковите на предразсъдъците, правейки по-остри усещанията и по-ярки мечтите. Веществата с тези забележителни свойства могат да бъдат от растителен и животински произход.

Най-мощните афродизици от животински произход – това са цибетин, мускус и амбра, чийто голям почитател е бил, както се твърди, Казанова. Ароматът на мускус напомня аромата на мъжкия феромон адростерол. Един мъж в облак от парфюм с аромат на мускус е просто неустоим, независимо от неговите лични качества. Сред растителните афродизиаци, един от най-известните е маслото от иланг-иланг – екзотично цвете от Филипинските острови. То притежава особена притегателност за силния пол. Местните хора го използват в сватбените церемонии, а европейците го добавят в дамските парфюми. То влиза в състава на легендарния парфюм Chanel №5. Не случайно това е любимият парфюм на най-сексапилната жена на ХХ век – Мерилин Монро. Запитана от репортери „Какво обличате през нощта?”, тя отговорила: „Няколко капки Chanel №5.

Съвременната парфюмерия, както дамската, така и мъжката, отново се връща към темата за афродизиаците. При женските парфюми тази тенденция резонира в модата на цветните аромати. Някои от тях – като аромата на ирис, теменужка, жасмин – са особено характерни с чувствената си изразителност. Те се усещат в „Remember me” на Dior, „Iris” на Hermes, „Violet” и „Жасмин” от цветната серията „New Dawn”. Мъжката парфюмерия традиционно е по-консервативна и по-малко разнообразна от женската. Но много феромони, които се произвеждат върху кожата под влияние на афродизиаците, имат индивидуален аромат. Ето защо, не е достатъчно ароматът само да бъде модерен. Ако решите да подарите парфюм, опитайте се да опознаете човекът по-добре, за да не направите грешка в неговите предпочитания и вкус.