Всяка жена желае да изглежда, ако не идеално, то поне добре поддържана. Много е депресиращо, когато в огледалото се отразява лице с врязани в кожата бръчки, пъпки, старчески петна, синини под очите или капиляри. За да придадем на кожата на лицето здрав цвят и да изравним повърхността й, прикривайки съществуващите дефекти, козметичната индустрия предлага да се възползваме от този уникален инструмент – основата за грим, която коригира несъвършенствата на кожата, подобрява цялостния облик и подготвя повърхността за полагане на цветна козметика. Основата за грим не е задължителна стъпка, но тя улеснява процеса на нанасяне на грима.

Съществуват няколко вида основи за грим, които се различават по своята текстура.

  • Течни – предназначени за жени със здрава кожа или много леки дефекти. Те имат прозрачна текстура, лесни са за нанасяне, добре се задържа по лицето през целия ден. В състава си имат овлажняващи съставки.
  • Гелообразни – за мазна и пореста кожа. Имат лека текстура с охлаждащ ефект, не запушват порите. Могат да съдържат тонален пигмент.
  • Кремообразни – съдържат голямо количество пигменти и пудра. Овлажняващата основа е в състояние да прикрие тъмните кръгове под очите, малки пигментации, розацея.
  • Твърди – имат много пигментирана основа, предлагат се във вид на стик, с твърда структура, подобна на червилото. Нанасят се на плътен слой върху повърхността на кожата. Тази основа е в състояние да скрие най-забележителните недостатъци. Подходящи са за комбинирана и мазна кожа.
  • Сухи – представени под формата на прахообразна или твърда пудра с по-плътна текстура от конвенционални пудри. Нанасят се след дневен крем, запълват порите и добре прикриват дефектите на кожата. Подходящи са за мазна и комбинирана кожа.

Важно правило при избор на основа за грим е, тя да се подбере внимателно според типа кожа и да съвпада с тена на лицето. Дори при малки съмнения, за начало по-добре е да се вземе тестер на избрания вид основа.

Козметичният пазар предлага широка гама от основи за грим, предназначени за различни зони на лицето:

  • Основата под сенките за очи е с плътна текстура, която включва силикон. Тя има свойството да изсушава кожата на клепачите, като предотвратява събирането на сенките в гънките на клепачите;
  • Основата под спиралата за мигли съдържа известно количество пудра, което увеличава обема и дължината на миглите, а спиралата в течение на деня не се разтича. Някои основи съдържат вещества, които помагат за укрепване на миглите и ускоряват растежа им;
  • Основата под червило има функция да запазва влагата в кожата, подхранва и подсилва релефа на устните. Не позволява на червилото да се размазва, а през зимата предпазва кожата на устните от изсушаване в студа.

Преди да се използва основа, кожата на лицето трябва да се подготви: лицето се измива, за да се отстранят всякакви замърсявания, след това се подсушава, кожата се почиства с тоник,  нанася се овлажняващ дневен крем и след 10-15 минути се полага основата със специална четка, гъба или пръсти. Ако се случи така, че цветът на основата не съвпада с тена на кожата, ще трябва да се нанесе и на шията, за да се постигне уеднаквяване на цветовете.

Изборът на правилната основа прави жената добре поддържана, а лекия или вечерен грим по-траен.