Нивото на съдържание на коензим Q10 в човешкия организъм с течение на годините постепенно намалява, особено след 30. Именно това е факторът, който за повечето от изследователите, е отговорен за стареенето.

През цялата си история, човечеството търси еликсир, който може да удължи живота на човека и неговата младост. Този въпрос никога няма да загуби своята актуалност и популярност, но, за съжаление, все още не е намерен отговор. Формулата на вещество, способно да удължава живота и да предотвратява старостта все още е на ниво теория и експерименти.

Повечето изследователи са склонни да вярват, че едно вещество не е в състояние да спре стареенето. Най-вероятно, еликсирът ще бъде коктейл, концентрат от молекули на жизненоважни вещества, които могат да попречат на развитието на заболявания на стареенето и възрастови промени в тялото. Никой не знае, какво ще се получи, но ако някога бъде измислен “еликсир на младостта“, то със сигурност негов компонент ще бъде коензима Q10.

Коензим Q10 – е уникално вещество, което действа като катализатор на по-голямата част от биохимичните реакции в тялото. Неговото откритие е едно от най-значимите постижения в биохимията. Коензим Q10 е задължителен компонент на всяка от клетките и се намира във всички органи и тъкани. От тук произлиза и неговото научно наименование „убихинон“ – „вездесъщ“.

На молекулярно ниво, коензим Q10 изпълнява важни задачи:

  • Осигурява непрекъснато производство на енергия на клетъчно ниво и е отговорен за скоростта и качеството на метаболитните процеси, както и за обновяването на всички органи и тъкани;
  • Защитава организма от свободните радикали, явявайки се мощен антиоксидант;
  • Осигурява нормалната доставка на кислород към клетките;
  • Засилва имунната система, допринася за нормализиране на телесното тегло, подобрява мозъчното кръвообращение.

Голяма част от коензим Q10 се синтезира в организма чрез черния дроб и частично постъпва с храната. Основно от говеждо месо, пиле, яйца, ядки, някои плодове и зеленчуци. За съжаление, от 30-35 годишна възраст, значително намалява съдържанието на убихинон в клетките поради отслабване на неговия синтез. Дори при силно желание не може да се увеличи съдържанието на коензим в организма чрез храна, защото в храните съдържанието му е много малко. В мащабите на организма това се проявява с така наречените свързани с възрастта промени и застаряването.

След 30 годишна възраст се препоръчва използването на средства за вътрешен прием, съдържащи коензим Q10. Недостигът на коензим Q10 няма някакви специфични симптоми. Обикновено се проявява като умора, намалена концентрация, чести настинки, заболявания на сърцето. За да се компенсира този недостатък, се препоръчва редовен прием на препарати, съдържащи коензим Q10 за всички хора по-възрастни от 30 години.

През последните години станаха много популярни антистареещите козметични средства с коензим Q10. Причина за това, разбира се е увеличаването на притока на убихинон в кожата, засилва се нейната регенерация, предотвратява се развитието на бръчки и дори донякъде кожата става по-стегната. За по-добра ефективност, специалистите препоръчват да се комбинира външен и вътрешен прием на коензим Q10.