„Натурални съставки няма почти никъде”

Как да се предпазим от вредната козметика и как в различните страни регулират спазването на качеството на продуктите?

Европа

В страните от Европейския съюз са забранени или ограничени за използване в производството над 1400 козметични съставки. Ако отчетем, че всяка трета жена в Германия е привърженик на органичната козметика и проверява съставките изписани на опаковката в Codecheck за наличие на вредни съставки, трудно е да си представим, че вредните продукти могат да навлязат на европейския пазар. Въпреки това е възможно. Когато това се случи, регулаторните органи (почти всички от тях са комерсиални) забраняват продажбата на даден продукт на територията на съответната страна. Например в Италия беше забранена употребата на препарати, съдържащи ботулинов токсин тип А (ВТХ-А), което беше удар за производителите. Дали италианците започнаха да живеят по-безопасно? Най-вероятно, да.

Освен стандартните ISO, Vegan и ECO Control за сертифициране на продукти – в Европа може да се сертифицира самия процес на производство. Така нареченият CSE (Certified Sustainable Economics) е сертификат, чиито критерии за оценка са много по-високи от нормалните изисквания за сертифициране. Той оценява не само самия продукт, но и цялата компания, включително нейното основно социално-екологично отношение към производството. Удоволствието не е от евтините, но потребителят ще знае, че цялото оборудване и материали са от най-високо качество, включително облеклото на сътрудниците в лабораториите.

САЩ

От една страна, в САЩ строго се контролира продажбата на продукти за лична хигиена, а откъм контрол на безопасността на продуктите може още много да се желае. В Европа забранените козметични съставки са 1400, а в Съединените щати са забранени само 11 от тях. Давностният срок за забраната е около 80 години. В щати като Ню Йорк не можете да смесите крем с каквото ви попадне и да го продавате на всеки ъгъл. Но има места, където качеството на съставките не се контролира. Там може да се получи лиценз за всеки козметичен продукт и да се продава спокойно. Както и направи звездния стилист в Лос Анджелис Чаз Дийн, пускайки серия за грижа за косата Wen Hair Care. След употребата му единадесет годишното момиче Елиана Лорънс оплешивява, а компанията е получила 21000 оплаквания от страна на потребителите, за което писа през лятото и вестник New York Times.

Ако пресата не беше вдигнала шум около тази история, проблемът нямаше да бъде разгледан сериозно. Законът за безопасност на продуктите за лична хигиена (Personal Care Products Safety Act) беше внесен в Сената на 20 април 2015 година. Той предлагаше да се преразгледа процедурата за регистрация на козметика и алтернативи на тестовете върху животни. Споменаваха се следните смели предложения: FDA (Food and Drug Administration) да запази правото си да се изземва и напълно да спира производството на продукти, които могат да навредят на здравето и да причинят смъртта на хора. FDA контролира пускането в продажба на козметика, лекарства и храна.

Разбира се, козметичните концерни всячески оспорват необходимостта от този закон.