Dior Homme Eau for Men

В днешно време процесът на създаване на парфюми в много малка степен напомня за тайнството при приготвянето им, което е очаровало дори майсторите в занаята само преди няколко века. Съвременните парфюмни лаборатории много напомнят на химическите: производството на парфюми прилича на синтеза на нови лекарства или химикали, с единствената разлика, че в парфюмните лаборатории синтезират ароматни съединения, основа на бъдещите парфюми.

1Парфюмни суровини

Първият етап в създаването всяка парфюмна новост – това е изборът на суровини, т.е. тези съставки, които ще послужат за основа на бъдещите парфюми. Днес за производството на парфюми в по-малка степен се използват натурални съставки (цветя, билки, подправки, плодове, смоли и секрети от животински жлези) и много повече синтетични съставки (изкуствени алкохоли, различни синтетични ароматни съединения). Това преминаване към изкуствено произведени компоненти на парфюмите се дължат на факта, че не от всички ароматни растения могат да се получават етерични масла, които са необходими за създаването на парфюм.

Например, аромата на момина сълза е резултат от внимателен синтез на молекули, които могат да възпроизведат нежния аромат на цвета (етеричното масло от момина сълза просто не съществува в природата). Съставките от животински произход (напр. известните мускус и амбра) се използват не само като съставки за собствен аромат, но също и като специални агенти, които „фиксират“ парфюма и не позволяват да се изпарява бързо. И накрая, алкохолът и чистата вода често се използват за разреждане на парфюма (ето защо има разлика в концентрациите – парфюмите и тоалетните води се различават на първо място по съотношението на обема на алкохола и обема ароматните вещества).

2Смесване

След като всички съставки за бъдещите парфюми са избрани, парфюмеристът преминава към сложния процес на смесване, както при приготвянето на някое сложно ястие. Понякога, за да събере съставките и да произведе завършена парфюмна смес се изисква много дълго време, до няколко години, а броят на компонентите в крайната парфюмна формула може да достигне няколко стотин.

След изготвянето на парфюмната смес, тя се разрежда с вода или спирт. Обемът на спирта в готовия нов парфюм може да варира, най-често парфюмите аромати вещества са само от десет до двадесет на сто, а останалото е алкохол с малко количество вода. В съдържанието на мъжкия одеколон алкохолът може да достигне 80-90%, докато количеството на ароматните вещества е само три до пет процента. И накрая, най-малко количество ароматни вещества се съдържат в тоалетната вода – само два процента ароматни масла на 60-80% алкохол и 20% вода.

3Поддържане

След като парфюмите привидно са готови, те трябва да престоят за определен период от време, точно както хубавото вино. Обикновено процесът на „стареене“ на парфюмите отнема няколко месеца, в редки случаи – няколко години. След това парфюмеристът, автор на композицията, отново проверява резултатът от своята работа, за да се увери, че ароматът се разкрива точно така, като е бил замислен и всичките три акорда – връхните, сърдечните и базовите нотки – звучат в хармонична последователност.

4Контрол на качеството на парфюмите

При проверката на готовите парфюми участва не само техния създател – парфюмеристът, но цял отдел по контрол на качеството на парфюмната продукция, защото производството на парфюми е не само сложен процес, но и свързан с много рискове. Необходими са хиляди цветове, за да се получат няколко грама скъпоценно етерично масло и ако резултатът не е сполучлив, парфюмната къща е в беда.

Най-напред контролът на качеството започва с консистенцията на парфюма – процесът на смесване на етерични масла сам по себе си е изключително труден, а понякога парфюмите се влошават по време на процеса на стареене. И накрая, но не на последно място в контрола на качеството – това е контролът на съставките: формулата на парфюма включва десетки, ако не и стотици различни съставки и не всички от тях са безвредни. Те трябва да бъдат щателно проверени, дали са безопасни за бъдещите купувачи.