Избор на парфюм
ръководство представено от Parfium.bg

Парфюмите в миналото носят години своя аромат, след като само капчица е капната при парфюмиране… Но сега нещата не стоят по този начин – концентрацията е далеч по-различна и ароматът трае само няколко часа, понеже масово се използва тоалетна вода на парфюма.

Голямо значение е това, че всички използваме синтетични тъкани на дрехите си, които не задържат парфюма, нито пък траем цяла седмица с едно напръскване – вземаме душ и сменяме дрехите. Начинът ни живот е доста по-динамичен в сравнение с този на хората преди половин или цял век. Затова и качеството на ароматите е друг – предишният Shanel 5 от 1921 г. не е същият, какъвто е днес.

Според концентрацията, най силните и трайни аромати са в парфюмна вода (EDP – Eau de Parfum), която е с концентрация от между 15 и 20%, след това е тоалетната вода (EDT – Eau de Toilette) – нейната концентрация е между 10 и 15%, и след това е одеколона (EDC – Eau de Cologne).

Според самия аромат и неговата комбинация от основни съставки, най-свежите аромати са най-способни да се изпаряват бързо, следват миризмите на цитрусови плодове и флорални аромати, после са дървесните и най-трайни се оказват ориенталските парфюми. Тук е нужно да отбележим, че точно поради тази причина лятото се носят ненатрапчиви и леки аромати – поради високите температури, а за зимата са предназначени дървесни, пикантни и тежки ориенталски.

Според това, което ползвате, можете да се ориентирате и колко време е трайността му. Например парфюмната вода издържа 8 часа, а тоалетната вода – наполовина, само 4 часа. Лосионът и кремът за тяло са с по-висока трайност от тоалетната вода – 5 часа. Одеколонът, дезодорантът и душ гелът са с трайност около 2-3 часа.

Хубаво е да се знае, че много зависи и от самия човек, който използва парфюма. Възможно е един и същ парфюм, с еднаква концентрация да е с различна интензивност и трайност на различните хора. Това е така, защото хората са с различни типове кожа, различни типове метаболизъм и други биохимични фактори.

Ако вашата кожа е мазна, то тогава ще имате много повече силен и интензивен аромат, отколкото ако ви е суха. И ако имате силен и бърз метаболизъм, то ще имате силен аромат на парфюма си, но пък по-малка трайност.

Как да използваме парфюми, къде да се напръскаме, за да е траен аромата му?

Има определени места върху тялото, които са най-благоприятни за капване или напръскване на парфюма. Това са местата, където се усеща пулса на сърцето, например сгъвките на лактите и китките, в основата на шията ви, под мишниците, също и зад ушите.

Ако по време на душ използвате балсам за тяло (независимо дали е ароматизиран или не) и след това се парфюмирате, трайността ще бъде много по-дълга, отколкото ако не го направите.

Друго важно правило за използване, е да нанасяте парфюма преди да облечете дрехите си. Така няма да останат нито петна по тях, а и ще можете да сложите на влажна кожа, което предразполага по-голяма трайност на аромата, защото той няма да изветрее толкова бързо. За да ароматизирате косите си, не пръскайте върху тях, а върху гребена си или четката за коса – така ще разнесете навсякъде аромата.

При нанасяне на парфюма си на същото място, където преди това сме се парфюмирали, се получава наслояване на аромата и така също може да се каже, че трайността се удължава.

Съвети как да упражняваме контрол върху трайността

  1. Ако желаем да удължим само времетраенето на аромата, с който сме се напръскали, е нужно само преди това да си вземем душ, при който първо е гореща вода, а след това хладка. След като излезем от банята и се избършем добре с кърпа, може да нанесем парфюма. Така след напръскването трайността ще е дълга, освен ако не правим интензивни движения.
  2.  При желание да намалим силата и трайността на аромата, трябва да разнесем с китка пръсната течност по кожата си. Така по-бързо и лесно ще се изпари и натрапчивата му миризма ще бъде по-слаба и по-нетрайна.