Много от хората на възраст между 20 и 30 години, стават жертва на феномена ранно побеляване на косата. Вие или ваши приятели може вече да имат бяла коса, но това е доста често срещано явление дори за младите хора. Побеляването е естествен процес и част от цялостния процес по стареене на тялото. С него се спира производството на меланин във фоликулите на косата, което води до бели кичури коса, израстващи от тези фоликули. Не всички космени фоликули спират да произвеждат меланин, това става постепенно. Побеляването на косата е предимно генетичен процес. Ако косата ви се превръща преждевременно в сива, е вероятно да се касае за кодиран ген. Това не означава, че можете да се изключи вариант за пренебрегване на косата по отношение на неправилно хранене и кондициониране. Вашият начин на живот също играе важна роля в появата на бяла коса по-рано от очакваното; пушачите определено трябва да се откажат от тютюнопушенето, което допълнително допринася за посивяването на косите. Косите могат да побеляват в ранна възраст и в резултат на голям стрес.

Всичко, което трябва да направите, е да обърнете внимание на следните предложения:

  • Включете много витамин В, желязо, мед и йод в дневната си диета.
  • Нечистия скалп е още един фактор за по-бързо посивяване.
  • Изсушителите не винаги са от полза за косата. Горещата вана на косата, също може да доведе до излишно изсушаване.
  • Индийско цариградско грозде (амла) може да се накисва във вода или затопля с кокосово масло и се прилага към скалпа преди измиване на косата. Освен това, масажирайки скалпа със сок от цариградско грозде, се подпомага пигментацията на косата.
  • Консумацията на листа от къри също се препоръчва, тъй като подхранва космените фоликули чрез стимулиране на растежа и производството на меланин.
  • Пантотенова киселина (витамин В5), парааминобензоена киселина (PABA) и инозитола са витамини, които принадлежат към семейството на витамин В. Те трябва да се приемат под формата на кисело мляко и мая.
  • Девитализирани храни като бяло брашно и рафинирана захар трябва да се избягват. Трудно е да си върнете черната коса, но може да се предотврати нова бяла. Може да се прилага масло от лук върху скалпа на главата, които е стопер към поява на бели коси. Бялата коса може да бъде оцветена с помощта на естествени багрила като къна или химически бои.

Разбирането на основни неща от живота, може да наложи изминаването на дълъг път. Важно е всеки сам да се научи как да се храни и живее по здравословно, така и косата ще усети промяната, а красотата й ще е гарантирана.