Аптечната козметика придоби своята популярност поради приятното съотношение „цена-ефективност“. Затова много хора започнаха да я използват и при рутинна грижа за кожата. В действителност, медицинската козметика е способна на повече.

Най-добре се оценяват възможностите и терапевтичните функции на медицинската козметика през зимата, когато кожата на лицето и ръцете безмилостно е изложена на измръзване и вятър.

При различни дерматологични проблеми медицинската козметика трябва да се използва на курсове, редовно, всеки ден. В никакъв случай не бива да се пропускат сутрешните и вечерни рутинни процедури за грижа за кожата – лечебната козметика не прощава небрежност и намалява ефективността си.

За целенасочено, максимално-ефективно отстраняване на нежеланите симптоми се препоръчва комбинирането на всички средства от една линия – те са предназначени за използване при всяка стъпка за грижа за кожата: ​​почистване, тонизиране, овлажняване и подхранване.

Друго предимство при използването на продукти от една серия е в това, че всички нюанси на съдържанието са взети под внимание от производителя, съставките не са в конфликт помежду си, така че ефективността от поддръжката на кожата е максимална.

Ефектът при използването на лечебната козметика от една линия не се постига за ден – два. Обикновено първите признаци на визуално подобрение се появяват след около седмица или две, а по-нататък след 4-6 седмици, ефектът се натрупва. Резултатът до голяма степен зависи от козметичния проблем и неговата тежест.

Медицинската козметика заема междинно положение между лекарствата и козметиката. От една страна, тя е с висока ефективност и се назначава при наличието на козметични проблеми, като ефективността на продукта често се потвърждава и от подходящи тестове. От друга страна, тя не се отнася към лекарствата: сертифицирането, популяризирането и продажбата на такива продукти се подчинява на законите на парфюмерийно-козметичния пазар.