Искам да ви разкажа за парфюм, който много ме изненада със сложния си характер. Ще споделя моето субективно впечатление от Oriens от Van Cleef&Arpels.

Oriens Van Cleef&Arpels е парфюм за жени, принадлежащ към групата на шипрово-флоралните ухания. Връхните нотки са мандарина, касис и малина, сърдечни нотки – жасмин и бели цветя, а базовите нотки са пачули, бонбони, амбра и ванилия.

Годината на неговата премиера е 2010-та. Парфюмерист е Bernard Ellena. Предлага се само в концентрация Eau De Parfum.

Струва ми се, че Oriens е подходящ за екстравагантно момиче, което знае, че е много красиво и може да си позволи всичко. Например, известно високомерие и сприхавост, знаейки, че може да се размине с последствията от поведението си. Тя би си позволила да се облече в розово и да си вземе малко куче, което носи навсякъде в скъпа чанта, която не предназначена за него. Не защото е глупава, а защото тя все още притежава някаква инфантилност и все още обича да играе. И тя иска да види колко далеч може да отиде в този кич.

Трудно е да се опише характерът на парфюма, тъй като е прекалено изплъзващ се, а ароматът няма как да остане в сянка, в никакъв случай. Преувеличена сладост, но не като при La vie est Belle, който от началото до края е все сладък. Този парфюм е с много сладък шипър, трогателен и бонбонен едновременно. Той е с капризен характер, и съблазънта му е измамна.

Този дамски парфюм, както близките до него Miss Dior Cherie и Coco Mademoiselle (тук може да се дадат примери и с други парфюми от този подклас, но Oriens е много далеч от тях), могат да бъдат отнесени към подклас модерен плодов шипър, или както го наричат иронично с ултрамодерната дума fruitchouli (т.е. парфюм с плодов мирис върху подложка от пачули).

Що се отнася до разкриването на аромата, то той не е плосък, и според мен, Van Cleef достоверно описва пирамида му. В първата минута се усеща гъст малинов сироп, след това му наситеността му намалява, с разкриването си ароматът става по-богат, разтеглив и се появяват бонбони. И, разбира се, в базата се усещат пачули, а в по-малка степен – нотки на ванилия и амбра. Шлейфът е умерен, ароматът няма да задуши никого. На кожата ми ароматът трае около 5 часа, което е доста прилично, като се има предвид колко лесно кожата ми обикновено „изяжда“ уханията.

В този аромат се чувствам комфортно, но той не подхожда на характера ми. За мен е притеснително да го нося уверено навсякъде. Харесва ми, но не е в моята тематика.

С какво да се носи: с малко куче в чанта „Прада“…

Кога: иска ми се да го причисля към етикета есен/зима, но имам съмнения, че прекрасно би се вписвал и в по-топлите месеци.