Доминик Ропион

Доминик Ропион е известен френски парфюмерист, допринесъл за създаването на много популярни аромати: My Queen на Alexander McQueen, Amor Amor на Cacharel, Euphoria на Calvin Klein, Pure Poison на Dior, Armani Mania на Giorgio Armani, Accenti на Gucci, Alien на Thierry Mugler, L’Homme на Yves Saint Laurent и на повече от 40 парфюма.

Как започва всичко…

Увлечението на Доминик по парфюмерията започва от училищната скамейка и е неговата първа любов. Момичето, по което се увлича ухае толкова добре, че бъдещият майстор се заинтригува кое е в основата на този аромат. Следващ мечтата си, скоро Доминик Ропион се записва да учи в училището по класическо парфюмно изкуство в Рур, а след това в Грас.

Завършил образованието си работи в лабораторията на Бертран Дюпон. От 1989 г. до 1998 г. Доминик Ропион е сътрудник на Жан-Луи Сюзак, създател на легендарните парфюми Fahrenheit на Christian Dior и Opium на Yves Saint Laurent. През 2000 г. Доминик се присъединява към International Flavors&Fragrances, където по-късно става главен парфюмерист. След 8 години талантливият парфюмерист печели приза International Cosmetic Valley Prize (или Prix François Coty).

При създаването на своите шедьоври опитният парфюмерист се отдава напълно на настроението, той се вдъхновява от природата, от леката и непринудена музика на Моцарт, а също и от парфюмите на Guerlain и Coty. Неговите творби се отличават с аромат на свобода, стремеж към екстремни преживявания и… с неочакван състав.

Опитният майстор, известен със своя авантюризъм и любовта си към крайности, старателно и внимателно подбира компонентите за своите рецепти. Благодарение на изключителната си изобретателност и нестандартна техника, Доминик Ропион успява да получи изненадващо красиви и чисти аромати.

Известният парфюмерист дори обича да си почива сред ароматите: за него това е един вид пътуване, в което е неприемливо чуждо присъствие. Напълно потопен в тях, фантазията на майстора го води до приятни открития със странно преплетени противоположни миризми.

Сътрудничество с Фредерик Мал

Доминик Ропион счита за безпрецедентен късмет и дар божи работата си с Фредерик Мал. За тази марка той създава 5 уникални аромата, толкова различни от всички други. Парфюмът на Фредерик Мал Carnal Flower, се нарича още ароматът на Афродита, характеризиращ се със свежестта на евкалипта, смелите нотки на тубероза и нежен, съблазнителен жасмин. Сред наситените флорални нюанси на портокалов цвят нежно звучат кокос, иланг-иланг, бергамот и пъпеш.

Ухаещият на ветивер парфюм Vetiver Extraordinaire изненадва с концентрацията и чистото звучене на тази нотка. Доминик Ропион работи над него повече от една година, и едва на шестия опит той получава това, което иска. Парфюмът Geranium Pour Monsieu се счита за фаворит на истинските джентълмени, които ценят триото връхни нотки: мента, здравец и звездовиден анасон.

Разкошните парфюми Une Fleur de Cassie веднага се харесват на жените с прекрасната композиция от мимоза, жасмин, карамфил, роза и ванилия. Последният парфюм Portrait of a Lady е комбинация от нотки на турска роза, малина, касис, карамфил, канела и сандалово дърво.