На 9 октомври 2016 година Доналд Тръмп беше обявен за 45-ия президент на САЩ, което предизвика смесени реакции на пазарите. Козметичният пазар беше един от първите, който отговори на резултатите от изборите в САЩ.

Първият, който коментира това значимо световно политическо събитие беше Лесли Уестин, президент и главен изпълнителен директор на Personal Care Products Council. Той призна, че очаква с нетърпение да работи с новоизбрания президент, неговата нова администрация и Конгреса. Според него, изборът на Тръмп ще бъде от голямо значение за американските фирми и глобалните компании, ангажирани в производството на козметика. На този етап, фирмите са в очакване на промяна, но още е рано да се каже в каква посока ще е тя.

Как политиката на Доналд Тръмп може да се отрази на производството на продукти за лична хигиена?

Освобождаване от данъци

Козметичните марки, базирани в САЩ, могат да се възползват от намаляване на данъка от 35% на 15% и от промени в редица нормативни актове. Въпреки това, експертите досега се въздържат от предположения как това може да се отрази на настоящото предложение за промяна на FDA, регулиращ продажбата на козметика в страната.

Климатичните промени

В предизборните си речи Тръмп обеща да се оттегли от споразумението за изменението на климата взето в Париж, което задължава САЩ да участват в дейности за намаляване на въздействието върху околната среда, с цел предотвратяване на глобалното затопляне с 2°C годишно. Той подчерта своето съмнение в твърдението, че изменението на климата е реално, и го нарече „измислица на потребителите на Twitter”. Ако новият президент изпълни това обещание, производителите на козметика ще получат някои допълнителни свободи в производството на продуктите си.

Търговските сделки

Тръмп се отнася критично към Споразумението за транстихоокеанско партньорство Trans-Pacific (TPPA)и намекна, че може да не подпише сделката. Той също така разкритикува Северноамериканското споразумение за свободна търговия, заплаши да повиши митата за внос от Мексико, което може да се отрази положително на американските производители на продукти за лична хигиена.

Производство

Над 1000 американски компании са подписали петиция, в която обещават да помогнат на Тръмп да постигне подем на страната след изборите. В отворено писмо те подчертават, че новият президент може да разчита на участието им в програмата за възстановяване на пазарите. Сред подписалите са лидери на козметичните гиганти, включително Дейвид C. Тейлър, председател на Управителния съвет, президент и изпълнителен директор на Procter&Gamble.

Победата на Доналд Тръмп на президентските избори предизвика масови протести в редица градове на САЩ. Все още е рано да се каже, каква ще бъде реалната политика на новия американски президент, въпреки че някои са настроени доста оптимистично.