Още по време на царуването на Шарл X, младият лекар и химик Пиер-Франсоа–Паскал Герлен (Guerlain), открива собствен магазин на улица Риволи в Париж.

В своята малка фабрика, разположена в близост до днешния площад Етоал, в онези дни в центъра на малко село, той работи върху създаването на първите си парфюм Espirit de Fleur (Душата цветята) и Senteurs de Champs (полски пътечки).

В неговата, напоената с ароматни есенции лавка, може да се купуват не само ползващи се с безпрецедентна популярност собствени парфюмни композиции, но също така и други ароматни продукти, сред които са ароматизирана пудра и боя за коса, лавандулова вода, лосиони, и дори козметични продукти за почистване, овлажняване и омекотяване на кожата.

Популярността на компанията Герлен се разпространява толкова бързо, че 10 години по-късно магазинът се мести в по-хубав квартал, на улица Рю ле ла Пе, който днес е център на модата и лукса в цяла Европа.

Но в дните, когато парфюмеристът само мечтае да създаде свой собствен магазин за парфюми, у него възниква мечтата да създаде парфюм, който ще се превърне в олицетворение на красивата жена. Във въображението му се ражда необичайно живописен аромат, който е любим на няколко поколения.

През 1853 г. той създава формулата, която придобива многовековна история в парфюма Eau de Cologne Imperiale, който е сватбен подарък за младоженците Наполеон III и испанската принцеса Евгения.

Подаръчният флакон е направен от черен кристал, със златни отсенки и обсипан с релефни пчели, наподобяващи родовия герб на династията на Бонапарт. Впоследствие те се превръщат в символ на марката.

Новата императрица е възхитена от аромата и славата на забележителния парфюмерист се разпространява във всички европейски династии.

През следващите десетилетия Герлен създава още няколко кралски композиции, сред които са поръчки за кралицата на Великобритания Виктория, кралица на Испания Изабела, династиите Романов и Вютенберг. Сред тези поръчки е и легендарния аромат създаден специално за московския двор Eau de Cologne Imperiale Russe….