Историята на Miss Dior продължава вече почти 70 години.

Кой от модни експерти не знае фразата на Диор: Направете ми парфюм, който мирише на любов? С нея започва всичко. Парфюмът е трябвало да бъде допълнение към първата колекция на Кристиян Диор, която го прославя като талантлив моден дизайнер и създател на новата женска визия, нематериалната форма на известния силует и женствен стил.

Парфюмеристите Жан Карл и Пол Ваше въплъщават идеята на моделиера в живота. Те получават зелен шипров аромат, за който публиката, както и за самият Диор и неговите модни шедьоври, заговаря след 12 февруари 1947 г. На този ден в семейната къща на авеню Монтен е първото шоу на Кристиян Диор, и в подготовката за него, асистентите на дизайнера използват не по-малко от литър от новия парфюм, за да може трайният мирис на Miss Dior да се установи в залите на имението и на улицата на път към него. „Модното шоу е събитие, обстановката трябва да поразява въображението и да носи радост. Всичко трябва да ухае: разпръснете повече парфюм“ – казва в процеса на организацията Серж Хефтлер-Луиш, приятел на Диор.

Когато към гостите започват да идват моделите в рокли, които подчертават извивките на женската фигура във въздуха витаят цветните нотки на Miss Dior. Те действително допълват новия образ на жената, която Диор представя на гостите.

Когато рисувах, на хартията се появи жена-цвете с нежни рамене, пищен бюст, талия и поли, наподобяващи цъфтящи пъпки” – пише за своята колекция Диор. Използването на парфюма по време на шоуто е неговата най-добра реклама. „Не е важно дали парфюмът се е харесал на гостите или не, в града все още говорят за него“ – отбелязва тогава моделиерът. Но скоро Miss Dior престава да бъде мистерия и в същата 1947 са продадени всички 283 флакона Miss Dior.

Композицията е с нотки на гардения, галбан, италианска мандарина, ирис, жасмин Самбак, момина сълза, сандалово дърво, амбра и пачули – станал аромат легенда, един от главните за къща Dior. „От момента на своето появяване Miss Dior е уникален по рода си аромат. Никой до сега не е успял да създаде истинска хармонична композиция с доминиращи зелени шипрови нотки” – казва парфюмериста Франсоа Демаши. Именнно той е автор на най-новите версии на парфюма Miss Dior: Miss Dior Cherie, Miss Dior Couture Edition, Miss Dior Eau Fraiche и много други.

През 2012 г. заедно с Демаши, Диор пуска нова нежна цветна композиция Miss Dior Blooming Bouquet, която веднага се превръща в един от най-популярните аромати на Miss Dior. „Miss Dior Blooming Bouquet говори с нежни полутонове. Ароматът е изпълнен с грациозността на жената“ – казва парфюмеристът. Този парфюм отново ни напомня за създателя на къща Диор, обожаващ цветята.

Miss Dior Blooming Bouquet е изграден около акорда на божур. Допълват го нотки праскова, кайсия, роза, сицилианска мандарина и мускус – в базата. Лице на аромата е актрисата Натали Портман, а в образа на Miss Dior я улавя фотографът Тим Уокър.