Структурата на аромата на парфюма има три нива, в които една над друга са разположени връхни, средни и базови нотки. Визуално ароматът може да се представи като геометрична форма – триъгълник или пирамида. Именно тази геометрична форма отразява постепенното, тристепенно разкриване на аромата. Продължителността на звучене на първоначалните, средните и базовите нотки е съизмеримо с размера на „площта”, на която са разположени ароматните съставки.

Какво се крие зад всяко ниво на аромата?

Първо ниво (връхни нотки)

Първото впечатление се създава чрез докосване до върха на пирамидата, която събира под своя „купол” свежи, леки, прозрачни и звънки тонове. Обикновено началните нотки са изтъкани от плодови нотки, съчетани със „студени” подправки или свежи цветни акценти, задачата, на които е да предизвикат интерес за по-нататъшно прочитане на аромата и да завържат „интригата”.

Средна ниво (средни нотки)

След лекото очарование на първото запознанство, ароматът на връхните нотки постепенно отслабва, разтваряйки се в средните, сърдечни нотки. Напълно отговарящите на името си нотки в „златната среда” определят характера и квинтесценцията на аромата. Топлите дървесни нотки, тъмният флорален аромат на тайнствена тубероза, красивият мотив на бели цветя звучат в сърцето на аромата на парфюма, с трогателни и едновременно чувствени акорди.

База (базови нотки)

В долната степен на аромата са разположени нотки, които съдържат съставки от животински произход или синтетичен еквивалент. Смекчавайки „сърцето” на парфюма или обратно, усилвайки неговото биене, базисните нотки осигуряват дълготрайност и наситеност на аромата. Нотките от най-долната степен определят ритъма и продължителността на звучене на композицията и усилват впечатлението от четенето на аромата в третото действие.

Хармония и непринуденост, нежност и скромност, чувствителност и смелост са отличителните черти на един наистина уникален аромат.