Всеки сезон говорим за това как да се грижим за кожата на лицето в един или друг момент, какво трябва да се промени в грижата за кожата, за да се запази нейното здравето и младост. Зимата не е изключение, затова предлагаме няколко съвета за грижа за кожата в този труден период за нея.

Зимата, с ниската си температура, студен вятър и сух въздух в стаята, предоставя истински стрес за кожата. Не можем да променим времето, но благодарение на правилната грижа за кожата можем да създадем условия, при които тя ще се чувстват комфортно. Някои прости насоки за зимно поддържане на кожата.

1Почистване

През зимата трябва да заменим всички агресивни почистващи агенти за почистване с алкохол, с такива базирани на по-меки и овлажняващи съставки. Пяна или тоалетно мляко – това е перфектното почистване кожата през зимата: те не нарушават защитната бариера на кожата. Също така подходяща е и мицеларна вода.

2Тонизиране

Стъпката за тонизиране на кожата не бива да се пропуска, дори и през зимата. Козметиката с киселини ще се превърне в спасение за кожата. Например, тоник с хиалуронова киселина не само ще тонизира, но и нежно я ексфолира. Алфахидрокси киселините (AHA) са по-подходящи нормална, суха и зряла кожа, а Бета хидрокси киселини (ВНА) – за мазна и комбинирана.

3Овлажняване

През зимата кожата трябва максимално да се овлажнява и подхранва. В този период тя много бързо губи влага. При суха кожа подходящи са кремове със съдържание на серамиди и мастни киселини – те добре предпазват кожата от загуба на вода. При нормална кожа е препоръчително да използването на подхранващи кремове с антиоксиданти и масла в състава, а при мазна и комбинирана – подходящи са леки хидратиращи кремове. По принцип за всички видове кожа, с изключение на мазна и комбинирана, се препоръчва преминаване към подхранващи кремове.

4Масло за лице

Маслата за лицето са подходящи за всички тип кожа. Най-важното е да изберем правилното масло. Зима е период, в който се препоръчва да се въведе маслото за лице в рутинните грижи за кожата. Кожата ви ще ви бъде „благодарна”.

За да не се превръща в проблем прилагането на овлажнители, маслото трябва да се нанася по-рано – от 40 минути до 1 час преди излизане.

5Ексфолиране

Пилингът на кожата трябва да се извършва не повече от веднъж седмично и да бъде нежен. През зимата е по-добре ексфолиантите да се заменят с мек скраб или тоник с киселини. Ако използваме четка за почистване на лице, по-добре е да се откажем от нея през зимата. След ексфолиране с помощта тоник следва стъпка овлажняване.

6Слънцезащитните средства

Защо трябва да се предпазва кожата от слънцето през зимата, когато почти го няма? Факт е, че ултравиолетовата светлина, за която се говори толкова често през лятото, не спира въздействието си върху кожата, дори и през зимата, а белия сняг значително увеличава нейното въздействие. Така че, ако искаме да защитим кожата си от фото-стареене, не бива да забравяме продуктите, които имат най-малко SPF20.

7Грим

През зимата силно се препоръчва използването на основа за грим, тонални кремове и пудра – те не само спомагат за перфектна визия, но и се превръщат в допълнителна бариера за кожата, като я защитават от вятър, дъжд и сняг и други външни дразнители.

Следвайки тези прости правила, кожата ще бъде предпазена от вятър и студ, ще остане здрава и красива.