Разказът за Оливие Полж (Olivier Polge) ще започнем с историята на неговата работа. Причините за това са ясни. Лицата на известните актьори постоянно се мяркат по екраните и списанията, името на художника е изписано на картината му, а името на писателя виждаме преди отварянето на книгата. Съвсем различна е ситуацията с парфюмите: Може да се влюбите в аромат от Chanel или да обожавате всички парфюми от марката Christian Dior, но техният автор не ясен.

Много от нас без да подозират, използват творенията на Оливие Полж няколко пъти в седмицата. Ето само част от тях: Armani Code, Flowerbomb от Victor&Rolf, Burberry The Beat, Lancome Miracle Forever, Balenciaga Paris, Clinique Happy Heart. Оливие Полж е създал и композиции за силния пол: емблематичния аромат Dior Homme, Midnight in Paris от марката Van Cleef&Arpels, Kenzo Power, Diesel Only The Brave.

Оливие има отношение към производството на парфюми още от раждането си. Най-малко от факта, че е роден в Грас. Този малък френски град, разположен на десет километра от Лазурния бряг, носи славата на световна столица на парфюма. Тук са разположени известни производители, а околностите са заети с огромни насаждения от роза, лавандула, жасмин и други растения, използвани в производството на парфюми. Поради това въздухът на Грас е изпълнен с аромати.

Бащата на Оливие е легендарния Жак Полж (Jacques Polge). Последните тридесет години, Жак работи в модна къща Chanel, създател е на аромати като Chanel Chance, Allure, Coco и Coco Mademoiselle, N5 Eau Premiere. Случаите на сътрудничество с други марки са редки, но са достойни за споменаване: представените под етикета Emanuel Ungaro парфюми Diva, Tiffany for M и Bourjois Soir de Paris.

Изглежда, че за родилият се на такова място и в такова семейство човек, въпросът за професията дори стои. В същото време, Оливие Полж твърди, че страстта към парфюмите е резултат на случайност.

Какво съм научил от баща ми? Да, всичко! Освен, може би, какво е парфюм. Когато постъпих във факултета по история на изкуствата, аз дори не мислех да се присъединявам към парфюмерийния бизнес. Но изкарах курс в лабораторията International Flavours and Fragrances и изведнъж осъзнах колко искам да овладея уменията за създаване на аромати до съвършенство.“

Следва обучение в Charabot и ACM, а през 1998 година Оливие започва работа в International Flavors&Fragrances.

Парфюмът – това е история на срещи с хора, от съвместна работа

В основата на всеки успешен аромат е успешното сътрудничество. Преди няколко години Оливие спечели престижната награда Prix International du Parfum, по-рано известна като François Coty Award. Сред най-забележителните произведения на Полж журито посочи следните аромати:

  • Цветно-дървесно-мускусният Dior Homme, в които ясно са представени синтетични ирисови нотки. Комбинацията от бергамот, лавандула и градински чай се сменя с амброво-кардамонов нюанс в комбинация с ирис и какао, а базата са ветивер, кожа и пачули. Известният парфюмерист Бертран Дюшафо (Bertrand Duchaufour) казва в интервю, че съжалява, че авторството на Dior Homme не принадлежи на него – и това е единственият аромат, за който той изказва подобно съжаление.
  • Създадените за марката Viktor and Rolf парфюми Flowerbomb – впечатляващ букет от сладки и свежи нотки. В сърцевината му са жасмин самбак, роза центифолия, фрезия и орхидея. Двата аромата Burberry The Beat са вдъхновен от огнени народни ритми.

Самостоятелно или в сътрудничество с други парфюмеристи Оливие Полж е създал повече от четиридесет аромата. Почти всички са от последното десетилетие. Приятно пояснение: възрастта на Оливие позволява да разчитаме на това, че много от постиженията му все още предстоят.