Friendly Fur Green Carnation – като символ на хомосексуалната култура

0
80

„Основният признак на съвременния джентълмен е зеления карамфил“ – казва арт директора на Friendly Fur – (Nicolas Gleber), след излизането на втория му аромат Green Carnation. Той представи новият си аромат по време на Миланското изложението през април 2013 година. Според него, именно миризмата на зелени карамфили отличава съвременният джентълмен от невъзпитаните хора.

Nicholas Gleber: Карамфилите в цветарските магазини обикновено не миришат, защото сега се създават нови сортове и видове с ярки и екзотични цветове, пренебрегвайки ароматните им свойства. Но в действителност естествените карамфили имат нежен и много приятен аромат! Аз си представям зеленият карамфил облечен с бяла риза и напоен с аромат на тютюнев дим смокинг. Много чист аромат, но не е пикантен и цветен. Green Carnation Friendly Fur – този прекрасен аромат на зелен карамфил в ревера на смокинга ми.

Името на карамфила е Dianthus, което произлиза от гръцкото име “Цвят на Бога”. В древна Гърция и Рим карамфилът е бил символ на върховен Бог, символ на Бог Отец, Зевс и Юпитер. В голяма част от своята история карамфилът олицетворява любовта и възхищението. Розовият карамфил, по християнска легенда се е появил в тези части на земята, където падналите сълзи на Дева Мария са оплаквали смъртта на Христос. Често червени карамфили са били символ на преврати и революции Цветните карамфили имат широко поле за тълкуване – от страст до отчаяние, от невъзможността да бъдем заедно… Във Франция карамфилът се използва при погребения, като изразява скръбта за любимия човек. Зеленият карамфил, според Оскар Уайлд е символ на хомосексуалната култура.

Nicholas Gleber: Мъжът от Дания, който аз избрах за модел на своя аромат Green Carnation Friendly Fur, не е модел по професия. Аз го срещнах случайно на един голям пазар. Мислех, че е идеалното въплъщение на моя аромат. От една страна, той е много мъжествен, с фигура на високо момче, но от друга страна, русата му коса го прави нежен и чувствителен с благ характер. За мен Новият Джентълмен може да бъде мъж или жена, кой както си го идентифицира между тези два полюса. Green Carnation Friendly Fur – това е ароматът на Новия Джентълмен!

Въпреки, че зелените карамфили не съществуват в природата, те могат да бъдат направени от бяло. Белият карамфил може да стане зелен, като го поливате с вода, в която има зелен оцветител за храна. Възможно е да се направят всички цветове, дори флуоресцентни.

Парфюмът Green Carnation Friendly Fur е създаден от Mark Buxton, известен най-вече с неговите оригинални и неконформистки вкусове. И така, той извършва нещо оригинално, красиво и просто, което другите не биха посмели. Карамфилът отива на сцената с енергични стъпки, пикантно и смело, с топъл пиперливо-тревен вкус, приятен и изтънчен аромат скрит в мускусна обвивка.Химиците казват, че с течение на времето този аромат става още по-привлекателен, ванилов и лек по характер, точно както алкохолните напитки.

Този парфюм трябва не само да се нанася с капкомер, като вид лекарство, но след това трябва да се втрива в кожата с предпазливи движения, точно по енергийните меридиани.

Nicholas Gleber: Избрах капкомер вместо спрей, разликата между спрея и капкомера е като между бяла тениска и риза с френски маншети. Ризата променя състоянието на съзнанието и се издига над суетата. Във всяка опаковка към флакона е добавен сух карамфил, като символ на крехкост и нежност. Съгласете се, че пластмасовия карамфил би бил по-малко чаровен, жив и истински.

Вечно актуалният ветивер е основна съставка на Green Carnation Friendly Fur, която предизвиква пристрастяване, подобно на състоянието като при наркотична зависимост.