Фрезията отдавна интересува парфюмеристите, тъй като чудесният й аромат напълно подхожда на оптимистичните, откритите и весели натури, а освен това притежава отлична устойчивост. Благодарение на отличните си характеристики, фрезията е част от елитната и качествена парфюмерия. Фрезията присъства в следните аромати: Deci-Dela на Nina Ricci, Acqual di Gio на Giorgio Armani, Sun на Oriflame, както е и част от много композиции от марките Dolce&Gabana, Lalique Nilang. Търговската къща Woods Of Windsor произвежда тоалетна вода с фини нотки на дива фрезия от африканския юг. Estee Lauder пусна аромата Intuition – ориенталски аромат, в чиито състав присъства екстракт от янтарна смола, испанска роза и, разбира се, фрезия.

Етиен дьо Суарт (Etienne de Swardt) и Лоран Жуго (Laurent Jugeau) са отишли още по-далеч. Те са разработили на основата на маслинови листа, жасмин, магнолия и фрезия парфюм за котки „Oh My Cat?”. Тези парфюми вече са в продажба в Европа. Както е известно, котките не обичат остри аромати, затова на тях им е нужен лек аромат, необичаен и деликатен. С това не може да се справи всяко растение, но фрезията помага и тук.

Фрезията се използва и като елегантна бутониера, използва се за премахване на неприятни миризми от купето на колата – ароматизаторът Poppy Can е направен на основата на фрезия.

Фрезията е популярна не само с аромата си. Тя се харесва и заради външния вид. Фрезията напомня възхитително момиче, нежно, изискано и малко беззащитно, като самото цвете. Това цвете идеално подхожда за аранжиране на икебана и букети. Няма нищо изненадващо в това, че и младоженките, които искат да изглеждат в своя най-щастлив ден в живота едновременно стилни, изтънчени, женствени и елегантни, обичат фрезията. Можете да се композира букет само от фрезии, без да се добавят външни цветове. Дори и така, букетът ще изглежда просто страхотно. Може да се направи букет от различни цветове фрезия, например, великолепно биха се комбинирали красива оранжево-жълта, червена, лилава и бяла фрезия. Често сравняват фрезията със сватбено шествие: 2 големи пъпки фрезия символизират булката и младоженеца, а останалите цветя на това растение – ескорта.

Друга важна причина, поради която фрезията е толкова популярна, е способността й да не увяхва повече от две седмици във ваза с вода.

Холандия е лидер в отглеждането на фрезии. За развъждане тези цветове в страната се използват над 280 хектара земя. Мнозина твърдят също, че активно отглеждат фрезии и в Америка.

Отдавна е известно, че с помощта на подарените цветя могат да се изразят чувствата. Например, подарявайки бегония, човек изразява предупреждение за определена опасност. Карамфилът характеризира непостоянство, а минзухарът означава радост и веселие. Ако ви подарят фрезия, това означава, че подаряващия напълно ви вярва.

Много хора знаят, че съществува не само зодиакален хороскоп, но и цветен. Хората, родени в периода от 24 октомври до 02 ноември са знак фрезия. На хората от този знак на всеки празник е добре да се подаряват именно тези цветя. Основните качества на хората-фрезии са смелост, упоритост и постоянство. Тези хора са симпатични на околните, но за пълен успех е необходимо да избягват преумората и да проявяват повече дипломация.