Dahlia Noir от Givenchy

Един от най-интересните представители от моята колекция парфюми е творение на Живанши (Givenchy) – Dahlia Noir EDT.

Dahlia Noir – „фаталното цвете” – точно така нарича този аромат арт-директора на Givenchy Рикардо Тици. Парфюмът е посветен на истинската, силна и чувствена жена. Той е способен да обгърне жената с тайнствен воал. От него трябва да се възползват любителките на цветно-шипровите композиции. Парфюмът е въплъщение на стила на модната къща Живанши. Също като цвете, той въплъщава женствен аромат от букет от рози, ириси и мимоза, с мощен и запомнящ се аромат, с нотки на пачули и тонка.

Парфюмерист: Франсоа Демаши (Francois Demachy)
Класификация на аромата: флорален
Връхни нотки: сандалово дърво, кехлибар и ванилия
Сърдечни нотки: роза, праскова и кедърово дърво
Финални нотки: розов пипер, мандарина и цитрон
Година на издаване: 2012 г.

Не искам да разлагам аромата на отделни нотки. Причината за това е невероятната цялостност и завършеност на аромата, своево рода баланс – нито една нотка не излиза напред и не надделява над другите.

Често ароматите могат да провокират някои визуални образи. Да напомнят за някои епизоди (житейски картини), които са свързани с тази миризма. Ако познанството с парфюма току що започва, ние виждаме отражение на същността му – градина с разцъфнали рози, сочни цитруси и сладко.

При моето запознаване с Dahlia Noir… аз видях едно момиче. Разбира се, този образ не се оформи веднага. Разнищвайки аромата осъзнах, че това е идеалният образ на момиче с такъв аромат.

В крайна сметка, аз я познах… Марлене Дитрих, която наричаха „стоманената орхидея” на миналия век. Цялостен, а не разделен на отделни компоненти, женствен и чувствен, устойчив и ярък, незабравим. Това са и Марлене Дитрих и Dahlia Noir.

Мисля, че този парфюм не е за всеки и не е за всеки ден. Чувствам пудрата, смесена с цветя и подсладена ванилия, в който има дълбоко скрит горчиво-дървесен аромат, който разводнява сладостта на тази прекрасна пудра… Мандарината и праскова по някаква причина не улавям, не чувам плодовата сладост. Парфюмът е обявен като цветен, а в сърцето на пирамидата присъства роза, но няма да усетите отделно розата. По-скоро това е донякъде заглушен мирис на цветарски магазин.

Мисля, че парфюмът е идеален за зимата – звучи добре на яки с ценна кожа, харесва ми да го нося под кашмир. На гола кожа седи прекрасно, но се изпарява бързо, докато дрехите ще миришат в продължение на няколко дни, това е проверено. Ако се носи в по-топлите месеци – само в хладно и дъждовно време, тогава парфюмът няма да бъде цветно-сладък, а затоплящ.

Нека ви разкажа малко за момичето, което мирише на Dahlia Noir.

То е по-голямо от 20, но по-малко от 35 години. Това е вече възрастна, утвърдена личност, лаконична, тиха, но със железен характер. Тя носи черно, кафяво, бяло, перлено сиво – никакви ярки, лъскави цветове. Има бледа, порцеланова кожа и дълбок поглед. Крехка фигура и твърда походка.

Има сдържаност и елегантност в образа. Това е вид тъмна грубост със сладостна тъга и малка лукава усмивка. Това е ароматът на порасналата девойка, но все още не жена, способна да каже много за нея без думи. Почитателката на Dahlia Noir не обича да говори много за себе си. Обича, когато си спомнят за нея, да не я бъркат с друга, защото нали не прилича на никой. И парфюмът Dahlia Noir – също.

Веднъж попаднах на една статия за Черната далия, която много ме изненада:

Елизабет Шорт – жертва остава в графата неразкрити престъпления, които са се случили в района на Лос Анджелис през 1947 година. Убийството на Елизабет е и си остава едно от най-бруталните и мистериозни престъпления, извършени в Съединените щати. Тя получава прозвището Черната далия, след като нейното тяло е намерено жестоко обезобразено на 15 януари 1947 в парк на Лос Анджелис, Калифорния.