Парфюм Eros на Версаче

Като моден бранд имам голям респект към Versace – те знаят как да направят атрактивни и бляскави тоалети. Като бранд за парфюми Versace е по-малко привлекателен. По-старите им продукти са добри (винаги ще имам слабост към Blue Jeans, Versace Woman и Blonde, който страхотен), но по-новите им парфюми са по-скоро разочароващи.

Така със смесени очаквания се докоснах до Eros, мъжки парфюм на Versace. На пръв поглед изглежда, че Eros има всичко, което бихте искали от парфюм на Versace – натруфена бутилка, запомняща се реклама и загорял от слънцето мускулест адонис.

Eros носи името си от гръцкия бог на любовта и е създаден от парфюмериста Aurelien Guichard (Bond N9 Chinatown и всички нови Robert Piguet аромати и повторни издания). Парфюмът Eros е описан от Донатела Версаче като за „човек, който е господар на себе и който защитава собствените си идеи и цели. Той е герой.” Знаем на какво точно прилича идеята на Донатела за герой, но на какво все пак ухае той?

  • Връхни нотки: ябълка, мента и лимон
  • Средни нотки: здравец и зърна от тонка
  • Базови нотки: ванилия, ветивер, кедър и дъбов мъх

Eros се разгръща с взрив на лимон и ябълка. Всяка нотка сякаш иска да надсвири другата в цитрусовата глъчка, която ако се приложи в достатъчни количества, може много лесно да доведе до главоболие. Налице е билков елемент дебнещ на заден план, който не успява да намали стягащото усещане на цитрусови плодове, което е жалко, защото, честно казано, би било облекчение.

Ванилията следва много бързо след това и прави присъствието си силно забележимо – това е стопроцентова, търсеща внимание ванилия в своята най-силна и безмилостна светлина. Смесена с цитрусови плодове ванилията се усеща много сладка, но не много кремава, цялостната текстура е доста пухкава и докато тя не се усеща на преден план има интересни изгорели и препечени захарни аспекти към него, които биха могли да бъдат нещо много специално, ако нещата са били по-добре балансирани.

Базовите нотки съдържат ветивер, кедър и дъбов мъх, всичките три от които изглежда са си взели по-дълъг отпуск. Може би ванилията ги е убила и скрила телата им под паркета? Каквото и да се е случило, те не са налице и Eros завършва така както започва – силен и горд с ябълка, лимон и ванилия.

Ерос е сложен звяр, усеща се натруфен, както се очаква от парфюм на Версаче, но не е постигната божествена парадност и не е нещо, което не сте подушвали и преди – в действителност е много подобен на много неща, които присъстват на пазара. Основният му проблем се крие единствено в силата, с която изсвирва безмилостен поток на тонове от цитрусови плодове и ванилия, които са толкова силни, че нокаутират всички тези интересни нюанси, които биха могли да го направят нещо доста специално.

)