Проучване финансирано от научно-изследователския център на Johnson&Johnson, оглавявано от дерматолозите Стивън Уанг и Джеймс Лайден, показало спад в много от признаците на стареене, причинени от слънцето, като влошаването на кожната текстура, тонус и промяна на контурите на лицето. Ежедневната употреба на овлажняващи кремове с SPF 30 фактор за една година, намалява пигментацията наречена слънчеви петна с 52%, подобрява структурата на кожата с 40% и непрозрачността с 41%.

Дерматолозите определят резултатите от експеримента като впечатляващи, отчасти защото подобни средства в действителност дават само два ефекта – насищане с влага и защита от слънцето и не съдържат съставки, които биха могли да имат подмладяващ ефект.

Как точно толкова проста формула може да даде такъв резултат, остава неизвестно, но Стивън Уанг има няколко предположения. Според него, най-правдоподобен отговор предполага съществуването на вродените регенеративни свойства на кожата.

Всеки знае, че кожата се обновява на всеки 28 дни. Предотвратявайки щетите, които нанасят ултравиолетовите лъчи, крема позволява на кожата да се възстанови сама.” – обяснява дерматолога.

Редовната употреба на слънцезащитни продукти дава възможност на кожата за почивка, по време на която се задейства механизъм на обновяване. Без адекватна защита, кожата се принуждава да изработва доста по-различни механизми, за да се предпази от въздействието на UV-лъчението и да се възстанови от увреждането.

За да се постигне този ефект, е необходимо да се използват средства, които се базират на стабилна фото-формула с широк спектър на действие. Вида на слънцезащитния крем няма значение – той може да съдържа химични филтри, като авобензон (avobenzone) и октиноксат (octinoxate) или физически блокери, като цинков оксид или титанов диоксид, въпреки че проучването се е провело с използване на кремове на базата на химически филтри.

Най-важното условие, при което ефектът става забележим, е ежедневното приложение на фото-защитни агенти. Участниците в проучването използвали овлажняващ крем с SPF 30 всеки ден през цялата година, което доказва, че за да се получат устойчиви резултати е важно постоянството. Предимството е, че за да се намалят признаците на стареене на кожата е достатъчно само едно нанасяне и не е необходимо да се обновява покритието в течение на деня.