Прието е парфюмите да се делят на мъжки и дамски. Колко често сте се чудили каква е разликата между тях? „Ами в какво? – ще кажете – Мъжките парфюми са по-силни, а дамските – по-нежни” и ще бъдете прави. Но след това възниква въпросът: а защо мъжките аромати са „по-силни”, а дамски са по-деликатни?

Факт е, че парфюмерията за мъже и жени се базира на различни основи, „ключови” съставки. Тези компоненти са предназначени да подчертаят, съответно женствеността или мъжествеността на аромата. Жената често се асоциира с цвете, затова в основата на ароматите за дами са цветните композиции. В ароматите за мъже почти винаги присъстват дървесни нотки, тъй като с дървото се свързват много мъжки качества – спокойствие, сила, отсъствие на излишни емоции.

Все пак, това не означава, че в парфюмите за мъже не се срещат флорални нотки, а дамските са лишени от дървесни. Но ароматите за представителите на различните полове се различават по съчетанията на оттенъците. Например, пикантни нотки се използват и в мъжката, и в дамската парфюмерия. Но ако в дамския аромат канелата и кориандърът, съчетани с флорални нотки, придават на композицията пикантност и сладка топлина, то в комбинация с дървените полутонове в мъжките парфюми придобиват дръзки, енергични оттенъци. Въпреки това, някои компоненти се използват изключително в ароматите на мъже. Например, лавандула и градински чай. Това се дължи на факта, че тези билки придават на ароматите тютюневи нюанси. В съчетание със съставките в дамските парфюми те „огрубяват” аромата. Във всички парфюмни композиции задължително присъстват мускус или амбра. Те осигуряват съчетаването на аромата с мириса на човешката кожа. Ако те не се използват, ароматът ще се почувства така, сякаш е „близо” до човека, а на него. В ароматите за мъже по-често се използва амбра, а в дамските – мускус.

Освен всичко друго, мъжките и дамските парфюми се различават по опаковката. Ако ароматите за мъже често са поставени във флакони с прости геометрични форми, то въображението на дизайнерите на флаконите за дамски парфюми не познава граници: цветно стъкло, причудливи форми, оригинален дизайн.