Climat на Lancome

Climat на Lancome принадлежи към групата аромати цветни алдехиди. Climat излиза през 1967 година.

Парфюмерист е Жерар Гупи (Gerard Goupy). Негови творения са и Cacharel Pour Homme, Lancome Climat и Lancome Magie Noire.

  • Връхни нотки: виолетка, праскова, жасмин, момина сълза, бергамот, роза и нарцис
  • Средни нотки: алдехиди, розмарин и тубероза
  • Базови нотки: сандалово дърво, бобова тонка, амбра, мускус, циветка, бамбук и ветивер

Източник на вдъхновението за цветно-алдехидния Climat е легендарния аромат Worth Je Reviens.

Je Reviens Worth принадлежи към групата аромати на цветните алдехиди. Je Reviens е издаден през 1932 година.

Парфюмерист е Maurice Blanchet (Морис Бланше).

  • Връхни нотки: алдехиди, цвят на портокал, жасмин, иланг-иланг, бергамот и лимон
  • Сърдечни нотки: люляк, корен от перуника, зюмбюл, карамфил, иланг-иланг, роза и нарцис
  • Базови нотки: сандалово дърво, бобова тонка, кехлибар, мускус, теменужка, дъбов мъх, ветивер и тамян

Аз никога не съм имала шанс се докосна до Je Reviens, но по пирамидата може да се съди за това колко си приличат.

Climat на Lancome е парфюм, който се превърна в класика. Мисля, че той е различен от своите съвременници по това, че е по-лек и прозрачен и поради това остава един от любимците на мнозина. За съжаление, Climat не просъществува дълго – Lancome спира производството в средата на седемдесетте години. През 2005 г. празнувайки седемдесетата си годишнина Lancome решава да възроди някои класически парфюми, включително Climat. Но според признанието на жените, новият парфюм не притежава тази дълбочина и елегантност, присъща на стария аромат.

Аз съм много щастлива, че имам истинска ретро бутилка на Climat Lancome. За 20 години парфюмът малко е изгубил трайността си (около 12 часа) и е променил своя зеленикав оттенък, станал е по-жълт, но като се имат предвид годините, това е обяснимо. Парфюмът се разкрива както преди. Първо като че ли попадаш в градина, където ухаят цветя: теменужки, лилии, нарциси и жасмин те обвиват със своя аромат и изведнъж отстъпват пред прекрасната роза, царицата на всички цветя. Всичко бледнее пред нейния завладяващ аромат. Показвайки цялото си величие, кралицата роза отминава придружена от свита от уханни цветя. И остава само шлейфа – меки, нежни следи от мускус с нотки свеж ветивер.

Парфюмът го асоциирам с женственост, елегантност и романтика.

Да се оценява парфюм легенда е невъзможно. Няма смисъл да се коментира и цената. Аз го използвам рядко – жалко, че ще свърши скоро. Целта на моя пост е да запозная младите с историята на аромата и да им препоръчам да се запознаят с новата версия на Climat. Мисля, че тя ще допадне на много от тях. Годините минават, животът се променя и в 21-ви век има нов Climat, който е в състояние да спечели сърцата на своите съвременниците.

нов Climat на Lancome
Новото издание на Climat от 2005 г.