Какви са козметичните биоритми и кога, по кое време можем да използваме конкретен козметичен продукт или козметични процедури?

Какво искаме от козметика? Отговорът е прост – да ни помага да изглеждаме млади и красиви. Оказва се, че наличието на едната козметика, дори и с много високо качество, е недостатъчно, за да се справи с тази задача. Факт е, че нашата кожа, както и цялото ни тяло, живее свой собствен живот и използването на козметика в нежелан момент може ще сведе всичките ни усилия „до нула”.

Какви са козметичните биоритми и кога, по кое време ще трябва да използваме конкретни козметични продукти или козметични процедури?

Рано сутринта, от 5 до 7 часа, кожата и цялото тяло се събуждат, започва активната работа на ендокринната и хормоналната система. Най-важното в този момент за кожата е овлажняването, през нощта кожата е загубила значителна част от влагата си. Ето защо, най-напред изпийте чаша вода и след това нанесете овлажняващо средство – термална вода, лосион, крем.

Период от 8 до 10 часа – времето на максимална активност на кръвоносната система. Кожата е много чувствителна на външни влияния и е податлива на алергични реакции. Козметолозите не препоръчват в този момент да се извършват дълбоки процедури за почистване и пилинг. Също така, този период не е подходящ за антицелулитни масажи, парни бани, сауни, солариум – такива процедури допълнително стимулират вече активното кръвообращение и могат да причинят проблеми на сърдечносъдовата система. По същата причина, не са желателни кафето и цигарите. По-добре е да се предпочете басейн, а за защита на кожата от вредните фактори да се използва дневен крем с SPF компоненти, които предотвратяват загубата на влага. Но това е най-благоприятния период за гримиране.

От 10 до 13 часа, настъпва период на повишена активност на мастните жлези, вследствие на което нашата кожа е по-пореста и придобива не много естетичен блясък. През този период използвайте матиращи кърпички и пудра: внимателно избършете омазнените участъци с матираща кърпичка, а след това леко напудрете.

От 13 до 17 часа физическа активност на тялото намалява, което се отразява на самочувствието (умора, загуба на внимание), а също и на състоянието на кожата: тя става отпусната, губи своя тонус, и свързаните с възрастта промени са стават по-видими. Важно!- По това време кожата на практика не може да възприема никаква козметика. Но можете успешно да си направите епилация! Използвайте термална вода, която ще освежи кожата и крем за ръце с лимонов или друг цитрусов аромат, който ще повиши вниманието и ще подобри настроението ви.

От 18 до 20 часа настъпва периода, който е оптимален за по-голямата част от козметичните процедури, парни бани и фитнес. По това време в кожата протичат активни метаболитни процеси, увеличава се приема на кислород, извличат се от тялото вредните вещества. Козметични маски, посещения на салони за красота и СПА центрове, антицелулитни процедури трябва да се извършват в този момент.

От 20 до 22 часа кожата се приготвя за сън. В този момент, най-добър козметичен ефект може да се получи от пилинг. Нанасянето на подхранващ нощен крем също е по-добре да стане до 22 часа – биоритмите са такива, че около 22 ч. порите се затварят, и по-късното нанасяне на крем няма този ефект, който би могъл да се постигне, ако бъде използван в подходящото време.